Liberális őrület: a Waczak szálló is áldozatul esett

John Cleese, a sorozat egyik alkotója és szereplője élesen bírálta a lépést.

2020. 06. 13. 9:20
null
Forrás: Mandiner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levették a brit UKTV streamingszolgáltató műsoráról a Waczak szálló egy epizódját, mert „rasszista sértések” hangzanak el benne. John Cleese, a sorozat egyik alkotója és szereplője élesen bírálta a lépést. A Waczak szálló A németek című 1975-ös epizódjában a tulajdonos, Basil Fawlty azt az utasítást adja, hogy „ne emlegessék a háborút” a német vendégek előtt, az őrnagy pedig a nyugat-indiai krikettcsapatról beszél sértő szavakkal – idézte fel a BBC News.

Cleese az epizód eltávolítását „hülyeségnek” nevezte. A színész The Age című napilapban azzal érvelt, hogy ebben a részben éppenséggel a rasszista viselkedést figurázták ki. „Az egyik dolog, amit az utóbbi 180 évben megtanultam, hogy az emberek humorérzéke nagyon sokféle. Vannak, akik megértik, hogy ha ostobaságokat adunk valaki szájába, akit ki akarunk figurázni, akkor nem a nézeteiket közvetítjük, hanem kigúnyoljuk” – magyarázta.

Fotó: Mandiner

A BBC-hez tartozó streamingszolgáltató szóvivője ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a „rasszista sértéseket” tartalmazó epizódot levették a műsorról, amíg felülvizsgálják. Mint mondta, a régebbi tartalmakat rendszeresen felülvizsgálják, hogy megfelelnek-e közönség elvárásainak, és különös figyelmet szentelnek annak, hogy milyen következményei lehetnek az elavult nyelvhasználatnak. Egyes esetekben figyelmeztetést tűznek a műsor mellé, más esetekben megvágják az anyagot. A Waczak szálló epizódjával kapcsolatos lehetőségekről még nem döntöttek. Az epizód egyébként a részben szintén a BBC-hez tartozó Britbox kínálatában továbbra is megtalálható azzal a megjegyzéssel, hogy „korabeli sértő rasszista nyelvezetet és felkavaró jeleneteket tartalmaz”. A Netflixen is látható a nyelvezetre és a kirekesztésre való figyelmeztetéssel – olvasható a Mandiner cikkében.

A rendőri erőszak áldozatává vált George Floyd halála után fellángolt Black Lives Matter-mozgalom nyomán sok műsorszolgáltató és tévés személyiség értékelte újra, mi az elfogadható a mai társadalomban. Az HBO Max átmenetileg levette a műsoráról az Elfújta a szél című filmklasszikust rasszista ábrázolásai miatt, a BBC iPlayer és a Britbox pedig az Angolkákat távolította el a „megváltozott idők” miatt.

A Netflixről már szintén eltűnt az Angolkák, továbbá a Repülj velem!, a Kretének klubja és a Zooniverzum – Állati kert sem látható a streamingszolgáltatónál.

„Elment a kiba**ott eszed?” – Terry Gilliam is kiakadt a humorellenes cenzúrahullámra

A Monty Python amerikai származású sztárja is megszólalt a társadalmi igazságosztók újabb akciója kapcsán, amely során a legendás Waczak szálló egyesek által most problémásnak talált epizódját vonták vissza egy brit streaming szolgáltatásból. Még a kommentelőkkel is vitába szállt a veterán komédiás.

„Örömmel látom, hogy a Waczak szálló egy nyilvánvalóan szexista, rasszista, magasember-megszégyenítő, bajszot viselő epizódját törölték a UKTV streaming szolgáltatásából. A bátor döntéshozók úgy érezték, hogy a mai érzékenységekbe az is beletartozik, hogy a modern közönség nincs hozzászokva a nevetéshez. A kormányzati doktorok most úgy gondolják, hogy az ízleléshez és szagláshoz hasonlóan a humor elveszítése is a Covid–19 egyik tünete lehet. A kormányzat elhatározta, hogy még több embert ment meg a nevetés miatti haláltól. De láthatóan nem megy nekik” – írja Gilliam a Facebookon.

Egy kommentelő erre megkérdezte a legendás humoristát és animációkészítőt:

„De Terry, te nem osztod meg a nagy nyilvánossággal a politikai nézeteidet? Nem ugyanabban a politikai táborban vagy, melynek tagjai kilúgoznák a beszédet, a történelmet, a komédiát, a művészetet, a Google-kereséseket, és így tovább?”

Terry Gilliam sztároktól szokatlan módon válaszolt is a kommentelő kérdésére, meglehetősen tömören:

„Kedves Clem, elment a kib@szott eszed?”

Liberálfasizmus fenyegeti a kultúrát

Cenzúra, rasszizmus, kulturális elnyomás – a nyugati zavargások a kulturális szférára is hatottak, a legutóbbi történések pedig olyanok, mintha George Orwell gondolatait Örkény István és Eugène Ionesco adaptálták volna színpadra; csakhogy a mesterhármas egyesült abszurditása sem tükrözné elég híven a helyzet képtelenségét. Viszont ne azzal kezdjük, ami Amerikában történt, hanem vessünk inkább egy pillantást Nagy-Britanniára, mert a két jelenség összetartozik és összenő.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.