Hamis volt az iráni ajatollah felfüggesztett Twitter-fiókja

Arról tett fel képet, ahogy egy Donald Trumpnak látszó alak egy bombázó repülőgép árnyékában golfozik.

Magyar Nemzet
2021. 01. 22. 16:50
null
Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető

Arról tett fel képet, ahogy egy Donald Trumpnak látszó alak egy bombázó repülőgép árnyékában golfozik.

Hamis volt a Twitter-fiók, ami Ali Hámenei iráni legfelsőbb vezető oldalának adta ki magát, ezért törölték – pontosított a Twitter, miután a nemzetközi sajtón végigsöpört, hogy az ajatollah oldalát felfüggesztették. Az Ali Hámenei nevét viselő, valamint honlapjára mutató felhasználó olyan képet tett közzé, ahogy egy Donald Trump volt amerikai elnöknek tűnő alak golfozik, miközben egy repülőgép vagy drón árnyéka vetül rá.

Fotó: Twitter

„A bosszú elkerülhetetlen. Szolejmani gyilkosát és a férfit, aki kiadta a parancsot, utoléri a megtorlás. A bosszú bármikor lecsaphat”

– fűzte hozzá a képhez. Ezzel arra utalt, hogy múlt év januárjában egy amerikai dróncsapás Bagdad közelében végzett Kászem Szolejmanival, az iráni Forrdalmi Gárda befolyásos parancsnokával. Akkor válaszként a perzsa állam amerikai bázisokat rakétázott Irakban, de további megtorlást is ígért. Szavaival tehát erőszakra buzdított, ezzel megsértette a Twitter szabályait.

A fiók tehát hamis volt, de az nem derült ki, hogy ki állhatott mögötte. A Reuters szerint a golfozós képet az ajatollah perzsa oldala is megosztotta, ám később a bejegyzést törölték.

Az iráni médiában egyébként gyakorta megjelennek hasonló karikatúrák, poszterek. Ez a kép Donald Trumppal és Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszterrel a célkeresztben például a Fars hírügynökség oldalán jelent meg:

„Félelemben fogtok élni”
Fotó: FARS

Ali Hámeneinek – és más vezető iráni politikusoknak – több Twitter-fiókja is van, többek között fárszi, urdu, angol, orosz és spanyol nyelven. Az országban egyébként hivatalosan tiltott a legnagyobb amerikai közösségi hálózatok használata.

Az ajatollah fiókjának felfüggesztése már korábban is felmerült, Donald Trump amerikai elnök fiókjainak törlése után pedig sokan kettős mércét kiáltottak. A bírálók megjegyzik, az iráni legfelső vezető gyakorta fogalmaz meg antiszemita kijelentéseket, Izraelt például nevezte már „rákos daganatnak”, amelyet „el kell pusztítani”, valamint sürgette, hogy Ciszjordániát fel kell fegyverezni. Nemrégiben pedig egy bejegyzését álhírterjesztés miatt törölték is, miután a nyugati vakcinákat megbízhatatlannak nevezte.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.