Az Egyesült Államok elnöke szerint Orbán Viktor jó munkát végez

Az amerikai elnök úgy fogalmazott: a magyar miniszterelnököt egész Európában tiszteli, és méltatta azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen.

Magyar Nemzet
2019. 05. 14. 6:05
U.S. President Trump meets with Hungary's Prime Minister Orban at the White House in Washington
Egyetértésben. Lendületet kaphatnak a magyar–amerikai kapcsolatok a washingtoni találkozó után Fotó: Carlos Barria Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Orbán Viktor miniszterelnök jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében – jelentette ki tegnap Donald Trump a washingtoni Fehér Házban, ahol a magyar kormányfőt fogadta munkalátogatáson. A mintegy egyórásra tervezett találkozójuk hétfőn este ért véget. Az amerikai elnök úgy fogalmazott az MTI szerint: a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik. Kiemelte, hazánk büszke és jó tagja a NATO-nak, és méltatta azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen.

Nyilatkozat az Ovális irodában. Közös érdekek mentén
Fotó: Reuters

A Fehér Ház a miniszterelnök fogadásáról szóló előzetes közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a két politikus tárgyalására Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából kerül sor. Orbán Viktor tegnap az USA és hazánk közötti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki amerikai látogatásának fő céljaként, hangsúlyozva: a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz. A közös témák közül a miniszterelnök kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és az üldözött keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseket.

Egyetértésben. Lendületet kaphatnak a magyar–amerikai kapcsolatok a washingtoni találkozó után
Fotó: Reuters

Orbán Viktort 1998-ban, első miniszterelnöksége idején fogadta az Ovális irodában Bill Clinton. A 2010-es kormányváltást követően Barack Obama demokrata párti kormánya nem ápolt jó viszonyt Budapesttel, ezért ennek fényé­ben különösen áttörésnek számít a mostani találkozó. A két szövetséges kapcsolata 2017 januárjában, Trump beiktatása után kezdett javulni.

A fehér házi munkamegbeszélés kapcsán a The Washington Times azt írta: a miniszterelnök washingtoni látogatása új fejezetet nyithat Magyarország számára, és hazánk amerikai barátai örülnek a találkozónak.

– A baloldali média lejárató kampányt folytat az olyan erős vezetők ellen, mint Donald Trump, Orbán Viktor vagy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – mondta tegnap egy budapesti konferencián Aaron Klein jobboldali amerikai újságíró. A magyaroknak egyébként jó véleményük van az Egyesült Államokról – derül ki a Nézőpont Intézet közvéleménykutatásából. Tízből hat magyar kedveli Amerikát, és csak minden ötödik honfitársunk mondta azt, hogy rossz véleménye van az országról. Ez a fele a közép-európai átlagnak.

Orbán Viktor: Az amerikai-magyar stratégiai szövetség kiterjesztése a cél

A Donald Trump amerikai elnökkel tartott találkozón számos fontos területen megerősítették a szövetségesi kapcsolatokat – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Washingtonban, miután a Fehér Házban az amerikai elnök meghívására munkamegbeszélést tartott Trumppal. A közmédiának nyilatkozva a kormányfő emlékeztetett arra, hogy utoljára 18 évvel ezelőtt járt az amerikai elnöki hivatalban munkamegbeszélésen. „Éreztem a különbséget, (.) most másfajta vezetés, célratörőbb politika érvényesül” – fogalmazott. Kijelentette, hogy megbeszélésük Magyarország számára fontos találkozó volt, mert a két országot összekötő stratégiai szövetségesi kapcsolatokat mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind a biztonságpolitika és a külpolitika területén megerősítették, csakúgy mint a migráció és az üldözött keresztények ügyében – szögezte le Orbán Viktor.

A találkozó a tervezettnél jóval hosszabb ideig, mintegy 40 percig tartott. A megbeszélésen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A szűk körű megbeszélést az amerikai és a magyar küldöttség plenáris tanácskozása követte.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.