Családtámogatási tervet hirdettek Varsóban is

A lengyel kormánypárt a magyaréhoz hasonló családtámogatási program kiterjesztésével harangozta be a hétvégén az európai parlamenti választásokat megelőző kampányát. A széttöredezett ellenzék ötpárti összefogással készül a választásokra, azonban a bírálatok hangoztatása mellett előremutató programot nem tudnak felmutatni.

2019. 02. 25. 13:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családtámogatási program kiterjesztésével a fiatalokat, a tizenharmadik havi nyugdíjjal az időseket igyekszik célba venni a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt, amely szombaton Varsóban tartotta meg választási nagygyűlését. A májusi európai parlamenti (EP-), az őszi parlamenti és a jövő évi államfőválasztásra készülő jobboldal azzal kampányol, hogy a társadalom egésze számára kíván kedvezni jóléti intézkedéseivel, nem csupán az elitnek, a nagyvárosban élőknek, mint azt a 2015 előtt kormányzó, jobboldali-liberális Polgári Platform (PO) tette.

A PiS elsősorban a vidéki szavazókat megszólítva tudta könnyen megnyerni a legutóbbi választásokat, s a szociális intézkedések, illetve a középosztály megerősítésének szándéka miatt meg tudta őrizni népszerűségét. Az 500+ elnevezésű családtámogatási program a második és a további gyermekek után havi 500 zlotys (36 ezer forintos) támogatást jelent a családoknak, ezt most az elsőszülött gyermekekre is kiterjesztik. Emellett 26 éves korig jövedelemadó-mentességet, a jövedelemadó-kulcsok csökkentését, a nyugdíjasoknak extra nyugdíjkifizetést, illetve a vidéki buszhálózat kiterjesztését jelentették be.

Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt vezetője úgy fogalmazott, hogy ez a mindenki Lengyelországa program. Az ellenzéki és a nyugat-európai bírálatokra utalva, miszerint a mostani kormány alatt Lengyelország eltávolodott az Európai Uniótól, Kaczynski azt mondta, éppenséggel a szociális intézkedések által csökken a társadalmi szakadék, s zárkózik fel gazdaságilag Lengyelország az EU nyugati részéhez. A varsói kormány eddigi intézkedéseinek köszönhetően sikerült két év alatt 1,29-ről 1,45-re növelni a termékenységi rátát, de a PiS arra is törekszik, hogy hazacsábítsa az EU-csatlakozás óta elvándorolt mintegy kétmillió lengyel egy részét.

A Lengyelországgal szemben megindított uniós jogállamisági eljárás és a visegrádi négyekkel szorosabbra fűzött kapcsolatai miatt az ellenzéki pártok Európa-ellenesnek titulálják a PiS-t, ennek megfelelően Európai Koalíciónak nevezték el a hétvégén azt az ötpárti összefogást, amellyel közösen indulnak az EP-választásokon.

A PO vezette, jobboldali, liberális és baloldali pártokat tömörítő koalíció a felmérések szerint a szavazatok mintegy 36-37 százalékára számíthat, így mindössze 1-2 százalékponttal marad el a PiS-től. A Rzeczpospolita című napilap értékelése szerint azonban az ellenzéknek nincs könnyű dolga, hiszen nehéz vitatkozni egy olyan családtámogatási tervvel, amely korábban a PO programjának részét is képezte, ráadásul a felmérések is azt mutatják, sokkal jobban bíznak a lengyelek a mostani kormányban az ígéretek betartását illetően.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.