Egy kislány halála után szigorítanának az olaszok az internethasználaton

Olaszország a közösségi oldalak korhatárbeli korlátozásait hatékonyabban érvényesíttetné.

Forrás: Euractiv2021. 02. 04. 12:00
null
A fejlesztő globális cégként definiálja a TikTokot Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Intézkedéseket fontolgat az olasz kormány azzal kapcsolatban, hogy bevezessenek egy olyan digitális rendszert, ami segítené a gyermekek internethasználati szokásainak és a közösségi platformokon végzett tevékenységüknek az ellenőrzését. Az Euractiv.com hírportál értesülései szerint Olaszország egyfajta „nyilvános digitális identitást” hozna létre.

Az elhatározásra egy tízéves, palermói kislány tragikus halála miatt jutottak a politikusok, aki nemrégiben a TikTokon, egy videómegosztó platformon akarta teljesíteni a „choking challenge” nevű „kihívást”.

Ennek lényege, hogy a résztvevők videóra veszik, ahogy ájulásig fojtogatják magukat, a kislány azonban belehalt a fiatalok körében népszerű „játékba”. Az utolsó videófelvételével a saját halálát örökítette meg, miután a nyakára tekerte a fürdőköpenyének az övét, és addig szorította a hurkot, míg az agyhalál állapota be nem állt.

Sajtóértesülések szerint az olasz adatvédelmi hatóság azonnali hatállyal elrendelte, hogy február 9-től 15-ig ideiglenesen a közösségi oldal minden olyan felhasználói fiókját fel kell függeszteni, amelyek tulajdonosai nem tudják megerősíteni az életkorukat.

Az olasz kormány pedig keresi a megfelelő módját, hogy miként lehetne a jövőben jobban szabályozni a kiskorúak internethasználati szokásait, különösen a közösségi oldalakon végzett tevékenységüket

– írja az európai ügyekkel foglalkozó hírportál.

A TikTok közösségi oldal felhasználóinak közel fele a 16–24 éves korcsoportba tartozik, a világszerte népszerű platformot azonban a fiatalabb korosztály is aktívan használja
Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Paola Pisano, olasz technológiai innovációért felelős miniszter elmondta, hogy már dolgoznak egy új kormányzati projekt keretében a már említett nyilvános digitális azonossági rendszer (SPID) kialakításán. A tervek szerint a rendszer lehetővé tenné, hogy a szülők és a gondviselők megerősítése nélkül a gyermekek nem tudnák magukat regisztrálni a közösségi oldalakon, többek közt a Facebook, a TikTok, a YouTube és az Instagram oldalán.

A lépés lehetővé tenné a szülőknek és a gondviselőknek, hogy figyelmeztetéseket kapjanak, ha gyermekük veszélyes weboldalt keres fel, vagy káros online tartalmat kíván megnézni

– részletezi az Euractiv.com, hogy hogyan működne az új rendszer az Ilsole24ore olasz hírügynökségre hivatkozva.

Habár az említett platformokon a felhasználói fiók létrehozása korhatárhoz kötött, sokan azonban kijátsszák ezeket az akadályokat, és hamis adatokat adnak meg magukról. Az olasz kormány most arra keresi a választ, hogyan lehetne a korhatárbeli korlátozásokat hatékonyan érvényesíteni. A tervek megvalósításához az olasz adatvédelmi hatóság előzetes jóváhagyására van szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.