Erőszak miatt aggódik Észak-Írország

A meggyilkolt Lyra McKee temetését használta fel a gyászszertartást vezető pap, hogy felszólítsa az északír pártok politikusait, egyezzenek ki egymással.

2019. 04. 26. 18:00
null
Lyra McKee koporsóját viszik gyászszertartásra a belfasti Szent Anna-székesegyházba Fotó: MTI/EPA/Arthor Carron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meggyilkolt Lyra McKee temetését használta fel a gyászszertartást vezető pap, hogy felszólítsa az északír pártok politikusait, egyezzenek ki egymással, és alakítsák át a hatalommegosztáson alapuló kormányzatot. Martin Magill szavait felállva tapsolva fogadta a szertartáson részt vevő tömeg. Az észak-írországi ökumenikus szertartáson a sorokban volt Michael D. Higgins ír köztársasági elnök, Leo Varadkar ír miniszterelnök, Theresa May brit kormányfő, valamint Jeremy Corbyn, a brit ellenzéki Munkáspárt vezetője.

Arlene Foster, az északír protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) elnöke azonban tagadta, hogy az újságíró haláláért a politikai vákuum volna felelős az újra erőszaktól fenyegetett területen. A londoni kormányt kívülről támogatva annak bukását megakadályozó DUP első embere szerint a szertartás egyértelművé tette, hogy az emberek hatalommegosztást akarnak. „Ezért szükséges, hogy újra felálljon a parlament” – mondta utána Foster.

Lyra McKee koporsóját viszik gyászszertartásra a belfasti Szent Anna-székesegyházba
Fotó: MTI/EPA/Arthor Carron

Ugyanígy vélekedett Mary Lou McDonald, a legerősebb ír republikánus párt, a Sinn Féin vezetője is, szerinte ha lenne rá politikai akarat, a parlament feloszlatásához vezető okok felszámolása „egy órába telne”. Az északír parlament brit kezdeményezésre működik, ha a pártok meg tudnak egyezni az országrész irányításában. A nagyon törékeny béke azonban nem hozta el a politikai egyetértést, így 2017 januárja óta a Stormont épülete üresen áll.

Lyra McKee Derry városában kapott halálos fejlövést, amikor zavargásról számolt be az északír városban. A gyilkosságot néhány nap múlva az új IRA néven ismert gerillaszervezet vállalta magára. „Az ellenséggel való szembenállásunk idején Lyra McKee tragikus módon életét vesztette, amikor az ellenséges erők mellett állt” – írta a csoport hivatalos nyilatkozatában, bocsánatot kérve az újságíró családjától. Ígéretet tettek emellett arra, hogy a jövőben önkénteseik a lehető legóvatosabban járnak el, amikor összecsapnak az ellenséggel, amely az esetek többségében a rendőrséget jelenti. Az újságíró halála miatt Derry városa úgy döntött, elhalasztja a hagyományos húsvéti körmenetet is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.