Görögország megvédi az EU határait

Nem csökken a migrációs nyomás Görögországon. Az EU határ­államát pajzsnak nevezték az ­uniós intézmények vezetői, amikor tegnap a görög–török határ térségé­ben jártak. Charles Michel, az Euró­pai Tanács elnöke a 2016-os ­migrációs paktum rendelkezéseinek betartására szólította fel Törökországot, míg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétszázmillió eurót ígért a görögöknek az uniós határok védelméért.

2020. 03. 04. 6:05
null
Egyenruhások sorfala Leszbosz szigetén. Ha kell, a görög rendvédelem erővel szorítja vissza az illegálisan érkezőket Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helikopterről szemlélték meg tegnap a migránsroham alatt álló görög–török határt és környékét az uniós csúcsintézmények vezetői. Az Ursula von der Leyen bizottsági elnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint David Sassoli parlamenti elnök alkotta trió Andrej Plenković horvát, illetve Kiriá­kosz Micotákisz görög miniszterelnökkel egészült ki.

A vezetők rövid sajtónyilatkozatot tettek a helyszínen, ahol ezúttal is Micotákisz bírálta leginkább Ankarát.

– A kérdés számomra sokkal többről szól, mint a migráció – fogalmazott, azt hangoztatva, hogy a görög határ menedékkérők tízezreinek nyomása alatt áll. Mint mondta, Görögország szolgálatot nyújt Európának, és Törökországnak a migránsok beengedésére tett kísérletei bukásra vannak ítélve.

A „görög pajzsot” valamennyi uniós vezető méltatta. Von der Leyen egyúttal bejelentette, hogy az EU hétszázmillió eurót juttat Athénnak a külső határok védelméért. – Görögország határai az Európai Unió határai is – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) gyorsreagálású beavatkozásaként a már meglévő száz határőr mellé még 530 érkezik hamarosan Görögországba, ezenfelül többek között két helikoptert és járőrcsónakokat is a görögök rendelkezésére bocsátanak.

Egyenruhások sorfala Leszbosz szigetén. Ha kell, a görög rendvédelem erővel szorítja vissza az illegálisan érkezőket
Fotó: Reuters

– Törökország nem az ellenségünk – szögezte le Von der Le­yen. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a bizottsági elnöknél sokkal keményebb kritikát fogalmazott meg, és felszólította Ankarát, hogy tartsa tiszteletben a 2016-os migrációs paktum rendelkezéseit, amelynek értelmében a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az unió tagországai felé, cserébe Törökország hatmilliárd euró támogatást kap az EU-tól a területén tartózkodó menekültek ellátására.

– Van érvényes megállapodásunk, így kulcsfontosságú, hogy azt végre is hajtsuk – tette hozzá. David Sassoli, az EP elnöke mindeközben arra biztatta kollégáit, hogy az unió mielőbb találjon hosszú távú megoldást a bevándorláspolitikai helyzetre.

A görög hadsereg tegnap már második napja tartott hadgyakorlatot a határ menti térségben. Helyszíni beszámolók szerint az elrettentés eredményeként a nyomás alatt álló határátkelőhelyektől délebbre is megjelentek a menedékkérők, az Evrosz határfolyó déli lábánál tegnapra virradóra például egy közel ezerfős csoportot akadályoztak meg abban, hogy átlépje a határt.

Arról is egyre több hír érkezik, hogy a kontinensre vágyók többsége afgán, pakisztáni, iraki és szíriai. A nyilvánosságra hozott adatok szerint a görög hatóságok a hétfő és kedd reggel között eltelt 24 órában több mint ötezer illegális bevándorlót szorítottak vissza.

– Válsághelyzetben vagyunk, azt viszont nem tudom megmondani, hogy összehasonlítható-e a 2015-ös válsággal – mondta Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási és menekültügyi miniszter.

Kijelentette, azáltal, hogy Görögország egy hónapra felfüggeszti a menedékkérelmek fogadását, jelzi, hogy a szóban forgó embereket nem tekinti menekülteknek. – Épp ellenkezőleg. Olyan egyénekről van szó, akiket Törökország arra használ, hogy megsértsék Görögország szuverén jogait – szögezte le.

Az EU-ban a héten végig téma marad a görög helyzet, a tagállamok belügyminiszterei már ma tanácskozást tartanak Brüsszelben. A külügyminiszterek pedig pénteken Zágrábban gyűlnek össze, hogy megvitassák a kérdést.

Háborús állapotok

Az interneten háborús állapotokat idéző képsorok keringenek a görög–török helyzetről. A görög határőrök több alkalommal könnygázt vetettek be a migránsok ellen. Egy olyan videó is elterjedt, amelyen egy menedékkérő haláltusája látható. A görög hatóságok álhírnek nevezték a felvételt és közölték: a szárazföldi határszakaszon senki sem vesztette életét.

A helyszínen tájékozódtak az uniós vezetők
Fotó: MTI/AP/Dimitrisz Papamicosz

A tengeri határon viszont egy kisgyerek megfulladt, amikor felborult egy migránsokat szállító csónak. Innen is rengeteg a sokkoló képkocka: helyszíni tudósítók megörökítették, ahogy maguk a helyiek próbálják megakadályozni a civil szervezet képviselőit abban, hogy tengerre szálljanak és a szárazföldre vezessék a Törökországból érkező ladikokat. Az itt tudósító riporterekkel is megesett, hogy a felbőszült lakosok a tengerbe dobták a felszerelésüket.

– Menjetek haza, a határaink le vannak zárva! – skandálják a felvételeken görögül és angolul a migránsoknak.

Osztrák feszültség

Feszültséget okoz az Európát sújtó migrációs válság az osztrák kormánykoalíció két tagpártja között. – Az egyezségünk nem szól arról, hogy nőket és gyermekeket hozunk Ausztriába – szögezte le egy hétfő esti interjúban Karl Nehammer belügyminiszter. A jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa a koalíciós társ, a Zöldek vezetőjének, Werner Kogler alkancellárnak azon javaslatára reagált, miszerint Ausztriának bevándorló nőket és gyermekeket kellene befogadnia azokról a túlzsúfolt görög szigetekről, amelyek nem képesek emberhez méltó körülmények között ellátni a migránsokat. A Kurier című napilap emlékeztet a két hónapja hivatalba lépett néppárti–zöldpárti kormány koalíciós szerződésére, amely szerint migrációs válsághelyzet esetén a bevándorláspárti Zöldek szembe mehetnek az ÖVP által előterjesztett migrációellenes lépésekkel. Ebben az esetben a néppárt az ellenzék – főleg a radikális jobboldali Szabadságpárt – bevonásával próbálhat parlamenti többséget szerezni a migrációs szigorra vonatkozó jogszabályok elfogadásához. – Optimista vagyok, hogy nem lesz válság – nyilatkozta Sebastian Kurz kancellár a kormány felállásakor, ám a Kurier szerint a görög–török határon előállt helyzet máris próbára teheti a bécsi koalíciót. Karl Nehammer ugyanakkor azt mondta, bízik benne, hogy megoldást találnak a Zöldekkel. (K. Z.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.