Megszorongatnák Johannist

Ki lesz a második ötéves mandátumára pályázó Klaus Johannis államfő kihívója a döntő menetben? Erre a kérdésre fog választ adni a vasárnapi romániai elnökválasztás első fordulója.

EU summit in Brussels
Az elnök a voksok legalább negyven százalékára számíthat Fotó: Piroschka Van De Wouw Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki lesz a második ötéves mandátumára pályázó Klaus Johannis államfő kihívója a döntő menetben? Erre a kérdésre fog választ adni a vasárnapi romániai elnökválasztás első fordulója, amelyen tizennégyen állnak rajthoz, köztük Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje is. A felmérések szerint a jobbközép Johannis 40 százalék feletti eredményt ér el, őt fej fej mellett követheti Viorica Dăncilă volt szociáldemokrata miniszterelnök, Dan Barna, a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke, valamint Mircea Diaconu színész, akit a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége, illetve a Victor Ponta exkormányfő vezette baloldali Pro Romania párt egyaránt támogat. E négy jelöltnek 15-20 százalék közötti támogatottságot mértek.

Viorica Dăncilă az imázsváltásától vár áttörést
Fotó: Reuters

Az RMDSZ elnöke 3-4 százalékos eredményt érhet el. Kelemen Hunor a Krónika című erdélyi napilapnak adott interjújában azt mondta, a magyarok számára önbecsülés kérdése, hogy legyen magyar jelölt a romániai államfőválasztáson. – Csak egy magyar jelölt vállalja a nemzeti közösségünk képviseletét. Az elmúlt harminc évben a román jelöltek közül senki nem vállalta a magyarok problémáit, csak átlépnének ezeken, mint a lócitromon, de megoldani nem akarják – érvelt jelöltsége mellett Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke lesújtó véleménnyel volt arról, hogy Fekete-Győr András, a Momentum elnöke egy román jelöltet, Dan Barnát támogatja. – Nagyon buta döntésnek tartom, amit ez a fiatalember csinált – fogalmazott.

Az elnök a voksok legalább negyven százalékára számíthat
Fotó: Reuters

Nem tartja lefutott mérkőzésnek az elnökválasztást Pászkán Zsolt politikai elemző, aki lapunknak nyilatkozva a 2014-es megméretésre emlékeztetett, amikor is a biztos győztesnek látszó Victor Ponta látványos vereséget szenvedett a döntő menetben. A szakértő szerint Johannis Románia 1989 utáni leggyengébb elnöke volt, semmiféle elképzeléssel nem rendelkezett. Az elemző úgy véli, Viorica Dăncilă jelentős erősödést tud felmutatni az utóbbi két hétben, és segíthet neki, hogy már nem húzza vissza a kormányzás terhe.

– De a sorsát az fogja eldönteni, hogy a baloldali szavazók keménymagja mennyire hisz ennek az újfajta, harciasabb, karakteresebb Dăncilă-imázsnak, illetve hányan gondolják majd vasárnap, hogy Diaconu hitelesebben lépne fel bel- és külföldön – tette hozzá. Ha egyik jelölt sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, november 24-én második fordulót rendeznek a két legjobban szereplő jelölt részvételével.

Kozmopolita szemlélet

– Ez az SZDSZ gondolkodására, a nemzetközi kozmopolita életszemléletre épülő külpolitika. Ezzel szemben a mienk nem ilyen, mert mi nemzeti alapokon állunk – szögezte le Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádiónak adott pénteki interjúban, arra utalva: Fekete-Győr András Momentum-elnök nem Kelemen Hunort, hanem a román liberális jelöltet támogatja az elnökválasztáson.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.