Merkel hatalmas léptekkel közelít a visegrádiak felé

A nézeteltérések helyett a közös célokra és kihívásokra, az együttműködésre helyezték csütörtökön a hangsúlyt a visegrádi országok és Németország kormányfői a Pozsonyban tartott csúcstalálkozójukon.

2019. 02. 08. 6:05
PELLEGRINI, Peter; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; MERKEL, Angela; BABIS, Andrej
A V4-országok vezetőinek gyűrűjében a német kancellár. Egyre erősödő szövetség Fotó: Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nézeteltérések helyett a közös célokra és kihívásokra, az együttműködésre helyezték csütörtökön a hangsúlyt a visegrádi országok (V4) – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – és Németország kormányfői a Pozsonyban tartott csúcstalálkozójukon. A május végi európai parlamenti (EP-) választások közeledtével Európában kialakult nyugati–keleti törésvonal tegnap nem volt érzékelhető, sőt az erős gazdasági kapcsolatok miatt egymáshoz ezer szállal kötődő Németország és a V4-országok vezetői békülékeny hangot ütöttek meg.

Orbán Viktor miniszterelnök például azt mondta, hogy pozitív és őszinte tárgyaláson vannak túl, mert a közös történelmi siker mindig felülírja a jelenkor vitáit. – Márpedig itt méretes történelmi siker van, hiszen harminc évvel ezelőtt Németország és Európa még ketté volt szakítva, és mára mindkettőt újraegyesítették – mutatott rá.

Az elmúlt években nagy vihart kavaró bevándorlás kérdésében abban állapodtak meg a pozsonyi csúcs résztvevői, hogy közös programot készítenek elő a migráció megfékezésére Marokkóban. – A migráció külső okainak felszámolásán alapuló program több évre szól, ennek részleteit, valamint az arra előirányzott források mértékét néhány héten belül hozzák nyilvánosságra – mondta az MTI beszámolója szerint Peter Pellegrini szlovák kormányfő.

A V4-országok vezetőinek gyűrűjében a német kancellár. Egyre erősödő szövetség
Fotó: Szecsődi Balázs

Angela Merkel német kancellár is azt hangsúlyozta, hogy együtt kell működni a migráció okainak megszüntetésében, egyúttal a rendszerváltoztatás harmincéves évfordulója kapcsán köszönetet mondott azért a segítségért, amely lehetővé tette Németország egyesülését. Az idei EP-választások utáni időszakról szólva úgy vélte, hogy Európára nagy feladatok várnak. Ezek között említette: el kell érni, hogy kevesebb legyen a bürokrácia az EU-ban, és hogy további szabadkereskedelmi egyezményeket kell kötni.

– Minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti választást, az európai polgárok döntését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt is kiemelte: az EP-választás után folytatni kell a V4-ek és Németország együttműködését, amelyet most is a pozitív és őszinte hangvétel jellemzett. A miniszterelnök úgy látja, a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek.

– Márpedig az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa mag-­államai, a V4 Németországgal kiegészülve pedig az európai gazdaság növekedési motorja – vélekedett. Megjegyezte, egyetértenek abban, hogy erős Európát akarnak, és ezért együtt dolgoznak a jövőben.

Orbán Viktor hangsúlyozta, nem tudni, milyen lesz az Európai Unió az EP-választás után, de az biztos, hogy nem olyan lesz, mint amilyen eddig volt. Az EU meg fog változni, és hogy milyen irányba, azt az európai polgárok döntik el – magyarázta. A kormányfő kijelentette, lehet vitatkozni a demokrácia milyenségéről – liberális, illiberális vagy éppen keresztény –, de az biztos, hogy a demokrácia képletéből a démoszt nem lehet kihagyni.

– Ha figyelmen kívül hagynánk az európai polgárok akaratát, akkor nem Európai Uniót építenénk, hanem egy birodalmat, és visszajutnánk oda, ahonnan három évtizeddel ezelőtt elindultunk, és mi az ellen lázadtunk fel harminc éve, hogy egy birodalmi központnak az ukázait kellett végrehajtanunk – fogalmazott.

A magyar miniszterelnök és a német kancellár is a közös érdekeket emelte ki Pozsonyban
Fotó: Reuters

Kérdésre a miniszterelnök közölte, az EU tagállamai másként látják a világot, és ezt leginkább a migráció hozta felszínre. Azonban jó, hogy mindenki másként látja a világot, az EU-ban a különbségek értéket képviselnek – vélte. Ugyancsak kérdésre elmondta: a hozzánk érkező uniós pénzek nyolcvan százaléka visszakerül azokba az országokba, ahonnan jött, ezért semmilyen szemrehányást nem áll módunkban elfogadni. Az uniós pályázatokon ráadásul bármely európai cég indulhat – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy találkozik a hétfőn Budapestre érkező amerikai külügyminiszterrel, különösen beszélniük kell Ukrajnáról, amely fontos szomszédja Magyarországnak, ugyanakkor Magyarország véleménye nehéz-séget okoz Ukrajna és a NATO együttműködésében – magyarázta. Hozzáfűzte, Magyarországon egy ukránbarát kormány van, Ukrajnában pedig egy magyarellenes kormány van, és ebből konfliktusok adódnak.

A harminc évvel ezelőtti európai társadalmi változások évfordulója alkalmából Németország és a V4-ek tegnap közös nyilatkozatot fogadtak el, ebben megállapítják: az aláírók erős, egységes és versenyképes Európát akarnak. A nyilatkozatban megállapítják azt is, hogy rögös, de sikeres utat tettek meg a rendszerváltoztatás óta eltelt harminc évben, ma pedig egy olyan Európa részei, amely olyan komoly, új kihívások előtt áll, amelyek megzavarhatják ezt a fejlődést. Ezeket az akadályokat csak közösen, nyílt és őszinte párbeszéd útján lehet leküzdeni – teszik hozzá.

Andrej Babis cseh kormányfő tegnap azt mondta, a most következő európai parlamenti választáson eldől, hogy Európa milyen irányban halad a jövőben. Hangsúlyozta, fontos, hogy a választás után megváltozzon az Európai Bizottság, hogy rendeltetésének megfelelően minden tagország érdekét szem előtt tartsa. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az ukrajnai helyzet kapcsán a feszültségek mérséklésének lehetőségeiről beszélt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.