Nincs politikai napirenden a szlovák LMBTQ-közösség helyzete

Szlovákiában sem a házasság, sem az élettársi kapcsolat nem engedélyezett az azonos neműek között.

Magyar Nemzet
2021. 08. 04. 17:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Pozsony központjában vandálok LMBTQ-jelszavakat festettek helyi templomokra és kolostorokra, a szlovák politikában nincs igazán napirenden az LMBTQ-közösségek helyzetének támogatása. A szlovák fővárosban idén tizenegyedik alkalommal tartottak Pride-felvonulást, ám a koronavírus-járvány miatt a tavalyihoz hasonlóan csak az online térben. A programok közül azonban idén sem maradtak el az LMBTQ-közösséget támogató politikusok felszólalásai. A szivárványos eseményen beszédet mondott az LMBTQ-témák mellett rendszeresen felszólaló Progresívne Slovensko (Progresszív Szlovákia) liberális párt képviselője, Michal Šimečka, Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere, Juraj Droba, Pozsony megye elnöke, illetve Zuzana Čaputová is.

Szlovákia első női elnökének 2019-es megválasztása azzal a reménnyel kecsegtette az ország LMBTQ-közösségét, hogy fordulópont következik be a melegek és a transzneműek jogi helyzetében – ez azonban azóta sem következett be.

Szlovákiában egyébként több helyszínen is szerveznek szivárványos felvonulást: a pozsonyi a Pride havában, júliusban zajlott, míg a PRIDE Košicét, vagyis a kassai menetet augusztusban rendezik meg. 2019-ben, a legutóbbi pozsonyi LMBTQ-felvonuláson – amelyet még nem online tartottak meg – összesen mintegy tízezer ember vett részt.

Szlovákia nem kedvez az LMBTQ-közösségnek
Fotó: Facebook/Duhovy PRIDE Bratislava

– A szlovák kormányok általában sokszínű pártkoalíciók, ami megakadályozza az LMBTQ-emberek ellen szóló törvények bevezetését az országban, ám ennek a fordítottja is igaz, az életük megkönnyítésére sem születnek jogszabályok

– magyarázta Martin Macko, a pozsonyi Pride-felvonulást szervező Dúhový PRIDE Bratislava testület alelnöke a Magyar Nemzetnek. Az alelnök elmondta: az LMBTQ-közösségnek számos problémája van Szlovákiában, ami abból ered, hogy kevésbé elfogadottabb a helyzetük, mint máshol. A problémák egyikeként említette, hogy az egészségügy nem támogatja a transznemű embereket. Martin Macko hozzátette: az ország LMBTQ-közösségének tagjai közül sokan a szomszédos Csehországba vándorolnak a szlovák szigor elől.

Szlovákia egyike azoknak az európai országoknak, amelyekben sem a házasság, sem az élettársi kapcsolat nem engedélyezett az azonos neműek között.

Az ország nem írta alá azt a levelet sem, amelyben tizenhét európai uniós tagállam az LMBTQ-közösséggel szembeni hátrányos megkülönböztetés ellen szólított fel, miután bevezették hazánkban a gyermekvédelmi törvényt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.