időjárás 13°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

A vér színével mocskolták be a szent falakat

Bényei Adrienn (Pozsony)
2021.08.04. 21:03
A vér színével mocskolták be a szent falakat

A hamisítatlan közép-európai hangulatot árasztó pozsonyi történelmi belváros könnyen bejárható. Az óvárosban áll a magyar királyok koronázási temploma, a gótikus eredetű Szent Márton-dóm. Itt található a Fő tér, amelyet barokk, klasszicista és szecessziós épületek öveznek. Ahogy egy kört teszünk, itt az Orsolya-rendház, a kapucinusok háza, a régi városháza épülete, a ferences templom. Könnyen bejárható, ezt használta ki az, aki a templom falát, a rendházat, a kolostort, a jezsuita templomot és a városháza ódon épületét LMBTQ-feliratokkal gyalázta meg.

Az angol feliratok a vér színével mocskolták be a fehér falakat.

A vandálok angol nyelven olyan szlogeneket festettek a keresztény épületekre, mint „Isten transznemű”, „Jön a homoszexuális-forradalom” vagy „Homoszexuális erő”.

„Isten is transzenemű”. A Járókelőket is felháborította a vandalizmus.
Fotó: Éberling András

Az önkormányzati rendőrség egyik dolgozója szerint mindez akkor történhetett, amikor váltás volt a szolgálattevők között. Kiemelte, hogy nem kihágásként, hanem bűntényként kezelik a feltehetően egy ember tettét. A ferences templom feliratát Arnold ferences rendi szerzetessel közösen vizsgáltuk. Elmondta, hogy az ügy vizsgálati szakaszban van, nem tudják, hogy a kamerák felvételein látszik-e az elkövető. Nem tartja egészségesnek, hogy ilyen módon nyilvánulnak meg.

– Most jön szeptemberben a szentatya, aki megérti ezt a közösséget. Nem ilyen módon kellene felhívni magukra a figyelmet. Külön nehézséget okoz, hogy mi nem távolíthatjuk el ezeket a feliratokat, mert műemléki védettségűek az épületek. Meg kell rendelni, hogy egy restaurátor eltávolítsa. Így tovább maradnak a falon

– sorolta a nehézségeket fejcsóválva Arnold testvér, utalva arra, hogy Ferenc pápa szeptemberben Szlovákiát is útba ejti.

Arnold testvér panaszolja a károkat.
Fotó: Éberling András

– Ez elfogadhatatlan. Egyrészt nagy anyagi károkat okozott, nagy költséget jelent eltüntetésük – panaszolta már Haľko József, a pozsonyi főegyházmegye segédpüspöke. – Egyúttal a templom, ha valaki igyekszik is meggyalázni, templom marad, és az oltáriszentség által ott van Jézus Krisztus, aki várja, hogy a tettes megtérjen. A rendőrség keresi az elkövetőket, meg kell találnunk, aki okozta, hiszen valaki módszeresen a templom, illetve kolostorok falára firkált.

Ugyanakkor érvényesek az evangélium szavai, amiket Jézus Krisztus mondott: „Aki ha megtér, megbánja bűnét, megbocsátást nyer.” Imádkozunk a tettesekért, hiszen annak, aki ezt tette, a szívében nincs béke

– fogalmazott az atya.

Több járókelőt is megszólítottunk, kiderült, hogy sokan nem értették a felfestett angol szavakat. Az egyik férfi felháborodottan mondta, hogy nem érti, miért ilyen eszközökkel akarják felhívni magukra a figyelmet, és miért ilyen vandál módon adják mások tudtára véleményüket. Egy Orsolya-rendi nővérrel is találkoztunk, aki a rájuk jellemző visszafogottsággal tagadta meg a nyilatkozatot. A misére igyekezett, hiszen ez a legfontosabb, hogy időben odaérjen.

Ezen nem változtat néhány falfirka, amit a társadalom nagy része elutasít Szlovákiában, Magyarországon és bárhol a nagyvilágban.

LMBTQ-VANDALIZMUS POZSONYBAN

A Magyar Közösség Pártja is elítélte az LMBTQ-vandalizmust

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.