Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 18., hétfő, Piroska napja
HÍR TV – Bayer ShowA 25 év alatti fiataloknak jövő évtől nem kell adót fizetniük.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/peldatlanul-brutalis-ukran-titkosszolgalati-fellepes-erte-a-karpataljai-magyarsagot-9040004/

Példátlanul brutális ukrán titkosszolgálati fellépés érte a kárpátaljai magyarságot

A megfélemlítés lehet a kárpátaljai magyarság vezetőit érő akciók célja
Koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárás állhat a kárpátaljai magyar közösség ellen indított akciók hátterében, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarság és vezetőinek megfélemlítése – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) politikai-kommunikációs titkára.

Összehangolt támadássorozat zúdult az elmúlt napokban a kárpátaljai magyar közösség ellen, aminek csúcspontja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) egyes intézményeiben és a szervezet elnökének a családi otthonában tartott titkosszolgálati akció keretében lezajlott házkutatás volt. Az ezt megelőző napokban nem engedték be Ukrajnába Grezsa István miniszteri biztost, a szélsőséges Jobb Szektor egyik álarcos aktivistája Beregszász várostáblájánál rögzített videóban kegyetlen leszámolással fenyegette meg a kárpátaljai magyarokat, az Ung-vidéki, magyar többségű szürtei kistérség elöljáróit pedig azért vegzálják az ukrán szervek, amiért a képviselőtestület tagjai alakuló ülésükön elénekelték a magyar himnuszt is.

A nyílt magyarellenes vegzálásokkal kapcsolatban Kijevnek hivatalosan egyelőre egy szava sincs.

Hétfő reggel Kijevből érkezett kommandósok szállták meg Brenzovics László KMKSZ-elnök ungvári otthonát, valamint a kulturális szövetség több más intézményét, köztük a beregszászi székhelyű Kárpátaljai Magyar Főiskolát. Az ukrán fővárosból érkezett titkosszolgálati nyomozók egy Kárpátaljától majd ezer kilométerre fekvő zaporizzsjai kerületi bíróság által kiadott végzés alapján csaptak le a magyar székhelyeken, nem kis riadalmat keltve a kárpátaljai magyar közösség berkeiben.

Az akció nem titkolt szándéka a megfélemlítés lehetett.

Erre utalt a Magyar Nemzet ungvári tudósítójának adott kommentárjában a kulturális szövetség politikai-kommunikációs titkára is. Darcsi Karolina elmondta: szervezetük példátlannak tartja azt a durva beavatkozást, amelynek keretében a titkosszolgálat fegyveres kommandósai megszállták Brenzovics László, a KMKSZ elnökének lakását, a KMKSZ ungvári központi székházát, az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány székhelyét.

– A vidékünktől több száz kilométerre található bíróság egy régebben szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján végrehajtott akció során olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul

– fogalmazott. A KMKSZ úgy véli, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl, a kárpátaljai magyarság és vezetőinek megfélemlítése, szögezte le lapunknak Darcsi Karolina. Meggyőződésük, ezek a cselekmények károsan hatnak nemcsak az ukrajnai magyar kisebbségre, de az ország nemzetközi megítélésére is, s nagyban hátráltatják Ukrajna és Magyarország jószomszédi viszonyának helyreállítását.

Barta József, a KMKSZ alelnöke, a megyei tanács leköszönő alelnöke is megdöbbenéssel áll a fejlemények előtt, s nem érti az ukrán hatalom cinkos hallgatását. Szerinte egy államnak védelmeznie kell valamely kisebbséghez tartozó saját állampolgárait, de ilyen módszerekkel ennek az ellenkezőjét szítják. Orosz Ildikó, a főiskola elnök asszonya azt fájlalja:

a magyarokat a szülőföldjük elhagyására felszólító nacionalista videóval semmi bajuk nincs a titkosszolgálatnak, csak azzal, hogy a magyar állam gazdasági segítségnyújtást nyújt a kárpátaljai vállalkozóknak, aminek az itt élő ukránok ugyanúgy a nyertesei.

Elemzők a történéseket kapcsolatba hozzák a Kárpátaljai Megyei Tanácsban zajló koalíciós tárgyalássokkal is, ahol nyolc mandátumával a KMKSZ gyakorlatilag a mérleg nyelve. Felmerült, hogy esetleg az államhatalom rendelte meg nyomásgyakorlásból az egészet, de ezt Olekszij Petrov leköszönő kormányzó, a megyei közgyűlés egyik elnökesélyese határozottan cáfolta, szavai szerint ő nem is tudott a Kijevből vezényelt akcióról, ami azért cseng a szájából kissé furán, mert kárpátaljai kinevezéséig a felderítés első embere volt a közvetlenül az elnöki irodának engedelmeskedő titkosszolgálatnál. Ami megnyugtató: a kijevi magyarellenes szándékoktól elhatárolódva több meghatározó kárpátaljai ukrán politikus is elítélte a magyarellenes inzultusok sorát.

Minden nemzetközi fronton kiáll a magyar kormány a kárpátaljai magyarokért, jelentette ki Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszer Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta:

az elmúlt időszak ígérgetései, az idézőjeles békülési törekvések ellenére Ukrajnában továbbra is kormányzati politika maradt a magyar közösség megfélemlítése és a magyarellenesség.

A külhoni magyar szervezetek vezetői közül is többen – Pásztor István (VMSZ), Kelemen Hunor (RMDSZ) – szolidaritásukról biztosították a helyi magyar közösséget.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Orosz-ukrán viszály

Krím félsziget: Moszkva és Kijev is győzelmet ünnepel
Precedens értékű döntés született a félsziget ügyében az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Kiskapukat keresnek

Drágulhat az első autóra járó parkolási engedély kiváltása
A kormányzati adóstop sem állítja meg a baloldalt, megpróbálják megkeresni a kiskapukat.

Kiemelt

Hiába vezetett kétszer is a Barcelona, elbukta a döntőt
Lionel Messi elvesztette fejét, először kapott piros lapot a Barcelona mezében.

Poszt-trauma

Ellenkultúrát!
A kulturális háborúban ne az ellenség szabályaihoz igazodjunk.

Poszt-trauma

Fekete-Győr nem várt helyről kapott hatalmas balegyenest
Kibújt a szög a zsákból!

Poszt-trauma

Számtanóra szociknak
Némely ellenzéki képviselők nemcsak a magyar nyelvhez hülyék, hanem a matematikához is.

Poszt-trauma

Légy résen!
Az ünnepelt kis jószág provokatív nevével könnyen bajba sodorhatja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet.

Aktuális

Kikapott a Juventus, Pirlo nem tudott túljárni mestere eszén + videó
Az Internazionale esélyt sem adva a Juventusnak, 2-0-ra nyerte meg a Derby d'Italiát.

Fricz Tamás blogja

Ceglédi Zoltán politikai elemző korrekt döntést hozott
Ne legyünk teljesen elfogultak, ha látunk olyan jelenséget a balliberális ellenzéknél, ami legalább elfogadható!
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!