Matteo Salvini: Európa jövőbeli értékeit fektethetjük le

– Az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közös találkozó a koronavírus-járvány utáni Európa építését szolgálja – válaszolta Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője az MTI kérdésére a nemzetközi sajtónak kedden adott online interjúban, amely megelőzte csütörtökön esedékes budapesti útját.

Forrás: MTI2021. 03. 30. 14:44
Ceremonies marking the first anniversary of the collapse of Morandi Bridge in Genoa
A jobboldal erős emberének félreállítására megy ki a római játszma. Nem látszik még, mit hoz a holnap Fotó: REUTERS/Massimo Pinca
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Salvini kijelentette, hogy a budapesti találkozó témája a járvány utáni Európai Unió újraindítása lesz. – A Covid–19 után Európa is más lesz, lehetőség nyílik az európai identitás újragondolására – mondta az olasz politikus.

Úgy vélte, éppen a járványhelyzet kínál lehetőséget egy „másfajta, igazi” Európa, valamint egy „új szereppel, új értelemmel” bíró Európai Unió létrehozására.

– Az Európai Uniónak vissza kell találnia a lelkéhez, a gerincéhez, a küldetéséhez, nem lehet puszta szupermarket vagy üzletközpont, mert így nem tud választ adni ötszázmillió európai igényeire – jelentette ki.

Köszönetet mondott Orbán Viktornak és Mateusz Morawieckinek azért, hogy miniszterelnökként fogadják őt, aki személyesen jelenleg nem tölt be kormánypozíciót. Hozzátette, hogy a Liga a legnagyobb olasz párt, amely a következő választásokon kormányzásra készül.

Matteo Salvini – a tőle megszokott iróniával – hozzátette:

nem lesz rövid út, mivel közvetlen járatok hiányában hét órát kell utaznia Rómából Budapestig.

Megjegyezte, hogy a Liga, a Fidesz, illetve a Jog és Igazságosság közös európai értékeket vallanak: – Nem jön létre közös pártcsoport. (…) Budapesten a jövőbeli Európa elképzeléséről egyeztetünk, munkáról, jólétről, biztonságról, identitásról, családról, oktatásról, védelemről, migrációról, külpolitikáról, egészségügyi együttműködésről, a polgárok valós életével foglalkozunk.

– Közös chartát mutatunk be a közös értékek, a cél és az ok meghatározásával – közölte Matteo Salvini az MTI a kiadandó közös nyilatkozat kapcsán feltett kérdésére válaszolva.

Példaként említette a magyar családügyi politikát a népszaporulat ösztönzésére Európában.

Matteo Salvini szerint felül kell vizsgálni egyes európai szerződéseket, amelyek megakadályozzák az európai növekedést. Hangoztatta, hogy Európának bizonyos kérdésekben többet kell tennie, és bürokratikus akadékoskodás helyett szabadságot kell adnia a nemzetállamoknak olyan kérdésekben, mint a választási vagy igazságügyi reform, a családpolitika.

– Hol van Európa, amikor a járványhelyzetben aggodalmat kelt a migránsok érkezése? – kérdezte az olasz jobboldali kormánypárt vezetője, hozzátéve, hogy az EU a koronavírus elleni oltási folyamatot sem megfelelően felügyelte, és ezért azokat, akik hibáztak, felelősségre kell vonni.

Salvini azt mondta, hogy az Orbán Viktorral és Mateusz Morawieckivel tartandó egyeztetés az első állomása az európai fővárosokban tervezett körútjának,

mely során többek között Portugáliában, Franciaországban, Hollandiában, Ausztriában, Németországban is egyeztetni akar ugyanezekről a témákról.

Hozzátette, hogy nem szerepel napirenden a Liga csatlakozása az Európai Néppárthoz. – Az EPP-be való belépés kizárólag a sajtót érdekli, miközben sem a Liga, sem hatvanmillió olasz nem tartja elsőrendűnek ezt a kérdést – mondta Salvini.

Kijelentette, hogy

az az álma, hogy az Identitás és Demokrácia, illetve az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládjai egyesüljenek, mivel így a második legnagyobb frakciót alkotnák, ami ismét naggyá tenné Európát, amely visszatérne eredeti értékeihez.

Matteo Salvini megjegyezte, hogy más politikai „kísérlettel” nem próbálkozik.

A jobboldali Liga jelenleg a 2019-ben alakult Identitás és Demokrácia európai pártcsalád tagja.

A Jog és Igazságosság (PiS) a 2009-ben létrejött Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű képviselőcsoporthoz tartozik, melynek tagja az Olasz Testvérek (FdI) párt is. Az ECR elnöki posztjára tavaly szeptemberben az FdI vezetőjét, Giorgia Melonit választották meg, akinek a pártja tagja a Matteo Salvini vezette olasz jobbközép koalíciónak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.