Soros megint Orbánnal foglalkozik: „Diktátorrá nevezte ki magát”

Soros György többek között azt hangoztatta Project Syndicate-nek adott interjújában, hogy meg kell védeni a demokratikus, nyitott társadalmat.

Forrás: mandiner.hu2020. 05. 11. 15:05
Soros Fund Management Chairman Soros speaks during panel discussion at Nicolas Berggruen Conference in Berlin
Soros Fund Fotó: REUTERS/Thomas Peter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

– Tanúi vagyunk ennek az Egyesült Államok és Kína közötti konfliktusban is, amely arról szól, hogy honnan ered a vírus?

Az USA és Kína közötti folyamatos konfliktus bonyolultabbá teszi az ügyeket, mert együtt kellene dolgoznunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a COVID-19 elleni oltás kidolgozása során. De nyilvánvalóan nem tudunk együttműködni, mert már egymással versenyben állunk azon, hogy ki fogja kifejleszteni és felhasználni az oltást. Az a tény, hogy két nagyon különféle kormányzati rendszer működik: demokratikus és…

– Autokratikus?

Igaz. Ez mindent megnehezít. Sokan azt mondják, hogy nagyon szorosan együtt kell működnünk Kínával, de én nem támogatom ezt. Meg kell védenünk demokratikus, nyitott társadalmunkat. Ugyanakkor meg kell találnunk az együttműködés módját az éghajlatváltozás és az új koronavírus elleni küzdelemben. Ez nem lesz könnyű. Szimpátiával tekintek a kínai emberekre, mert ők egy diktátor, Xi Jinping elnök uralma alatt élnek. Úgy gondolom, hogy sok képzett kínait nagyon bosszant ez, és a legtöbben még mindig nagyon mérgesek rá, hogy a COVID-19-et titokban tartotta a kínai újév utáni időszakig.

– Tehát a jelenlegi amerikai elnök valójában nem képviseli a nyitott és szabad társadalom értékeit ...

Nos, ez egy gond, remélem, hogy nem fog sokáig tartani. Donald Trump szeretne diktátor lenni. De nem lehet az egyik, mert az Egyesült Államokban létezik olyan alkotmány, amelyet az emberek még mindig tiszteletben tartanak. És ez megakadályozza őt abban, hogy bizonyos dolgokat csináljon. Ez nem azt jelenti, hogy nem próbálkozik, mert szó szerint harcol az életéért. Azt is mondom, hogy a Trump túllépte a legvadabb várakozásomat.

– Milyen szerepet játszik az Európai Unió – az Ön otthona, amellyel annyit foglalkozik – ebben a hatalmi harcban?

Különösen aggaszt az EU fennmaradása. A struktúra még nem teljes, mert a kialakításának a folyamata soha nem fejeződött be, és ez kivételesen kiszolgáltatottá teszi Európát – sebezhetőbbé, mint az Egyesült Államokat, nemcsak azért, mert »hiányos« unió, hanem azért is, mert a jogállamiságon alapul. Az igazságszolgáltatás kerekei lassan haladnak, miközben a fenyegetések, mint például a COVID-19 vírus, nagyon gyorsan. Ez különös problémát jelent az Európai Unió számára.

– A német szövetségi alkotmánybíróság a múlt héten bombát robbant fel az Európai Központi Bankról szóló legutóbbi határozatával. Mennyire veszi ezt komolyan?

Nagyon komolyan veszem. A döntés olyan veszélyt jelent, amely elpusztíthatja az Európai Uniót mint jogállamiságon alapuló intézményt éppen azért, mert a német alkotmánybíróság hozta a döntést, ez pedig Németország legelismertebb intézménye. Mielőtt ítéletet hirdetett, konzultált az Európai Bírósággal, majd úgy döntött, hogy megtámadja az EB döntését. Tehát konfliktus van a német alkotmánybíróság és az Európai Bíróság között.

– Melyik bíróság élvez elsőbbséget?

Technikai szempontból az európai szerződések ezen a területen biztosítják az Európai Bíróság elsőbbségét. Ez nagyon világos. Igaz. Amikor Németország csatlakozott az EU-hoz, vállalta, hogy betartja az európai törvényeket. De a döntés még nagyobb kérdést vet fel: ha a német bíróság megkérdőjelezheti az Európai Bíróság határozatait, követhetik-e más országok a példáját?

– Dönthet-e Magyarország és Lengyelország a saját bíróságaik szerint vagy az európai jogszabályokat kell követniük?

Ez a kérdés az EU szívébe kerül, amely a jogállamiságon épül. Lengyelország kapva az alkalmon kijelentette, hogy a kormánya által ellenőrzött bíróságok prioritást élveznek az európai joggal szemben. Orbán Viktor már a koronavírus-járvány miatt kialakult vészhelyzetet és a »fogságban tartott« parlamentet is felhasználta arra, hogy diktátorrá nevezze ki magát Magyarországon. A parlamentet arra használják fel, hogy olyan rendeletet fogadjon el, amelyek egyértelműen sértik az európai jogot. Ha a német bíróság ítélete megakadályozza az EU-t, hogy ellenálljon ezeknek a fejleményeknek, akkor az az EU vége, amint tudjuk.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

Riposzt a Soros-interjúra: a spekulánsnak semmi se szent

A Project Syndicate nevű Soros-blog közölt egy interjút a milliárdos tőzsdespekulánssal, valamint Guy Verhofstadt-tal. Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár közlése szerint a cikkekben Orbán Viktort diktátornak és populistának nevezik, Verhofstadt pedig a koronavírus-törvényt Hitler felhatalmazási törvényéhez hasonlítja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.