Szent II. János Pál pápa szobrát rongálták meg az abortuszpártiak

Az elmúlt napokban több alkalommal rongálták meg a volt pápa emlékműveit a provokátorok.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 10. 26. 17:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Festékkel öntötték le, szalagokkal, transzparensekkel és vállfákkal aggatták tele Szent II. János Pál pápa szobrát abortuszpárti tüntetők a lengyelországi Poznanban vasárnap este. Az elmúlt napokban több hasonló eset is történt, amikor a volt pápa emlékműveit rongálták, azzal a céllal, hogy provokálják a katolikus egyházat és közösségét.

A lengyel alkotmánybíróság új határozatában szigorított az abortuszra vonatkozó követelményeken, ami országszerte tömeges demonstrációkat váltott ki a baloldali aktivisták körében. A szombati, varsói tüntetés után vasárnap Poznanban is demonstrációt szerveztek, a rendőrség adatai szerint mintegy hétezer, a szervezők szerint húszezer ember vett részt a megmozduláson.

Lengyel sajtóbeszámolók szerint a szervezők arra készültek, hogy megzavarják az esti szentmisét a poznani székesegyházban, ahogy ezt szombaton is tették a fővárosban. A tömeg vulgáris szlogeneket skandálva vonult végig Poznan utcáin a templomig, ahol azonban nem tartottak misét, a székesegyház bejáratát pedig lovas rendőrök védték.

A tüntetők ezután a kormánypárt, a PiS székháza elé vonultak, miközben az „én testem, az én dolgom”, „hagyják békén a méhemet”, „ez háború” és hasonló szlogeneket skandáltak. De vulgáris kormány- és PiS-ellenes kiáltások is elhangzottak.

A felvonulók megrongálták II. János Pál pápa szobrát is. A lengyel származású volt pápát a katolikusok szentként tisztelik, így a szoborrongálás egy újabb provokáció az egyházzal és a katolikus közösséggel szemben.

„A trágárság, a templomok és műemlékek rongálása nem a párbeszéd útja”, fogalmazott Jadwiga Emilewicz volt miniszterelnök-helyettes közösségi oldalán a szobor meggyalázásával kapcsolatban.

Az elmúlt napokban több helyen rongálták meg II. János Pál emlékműveit Lengyelország-szerte.

Szombat éjjel egy kisváros parkjában vörös festékkel fújták le a volt pápát ábrázoló szobor kezeit.

Az emlékművet hamar megtisztították, a rendőrség nyomoz az ügyben.

Egy Varsótól északra fekvő településen plakátokat ragasztottak fel egy II. János Pált ábrázoló szoborra, Krakkóban pedig a pápa életéről szóló plakátkiállítást firkálták össze.

Így küzdenek a szélsőbaloldali milíciák a jogaikért – a tönkretett Szent II. János Pál kiállítás a krakkói Plantach parkban csak egy újabb durva és vulgáris tett az akciójuk során, amit ők spontán sétának neveznek, írta Dariusz Matecki, szcezini képviselő közösségi oldalán a rongálásra reagálva. A politikus hozzátette, a firkálás egyszerű bűncselekmény, és természetesen „morális barbárság”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.