Tervek kellenek a klímaváltozás megfékezésére

Klímavédelmi intézkedéseit fogja bemutatni a szeptemberi ENSZ-tanácskozáson Magyarország, erről Áder János köztársasági elnök beszélt a New York-i központú nemzetközi szervezet ülésén.

Buzna Viktor
2019. 03. 30. 10:10
Áder János
Budapest, 2016. november 28. Áder János köztársasági elnök felszólal a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 konferencián a budapesti Millenárison a háromnapos rendezvény első napján, 2016. november 28-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klímavédelmi intézkedéseit fogja bemutatni a szeptemberi ENSZ-tanácskozáson Magyarország, erről Áder János köztársasági elnök (képünkön) beszélt a New York-i központú nemzetközi szervezet tegnapi ülésén.

Az államfő az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással foglalkozó tanácskozásán tárgyalt António Guterres főtitkárral, a találkozót követően mindkét politikus azonnali lépéseket sürgetett a környezetszennyezés megállítására.

António Guterres korunk legnagyobb kihívásának nevezte a klímaváltozást, amely az emberiségre azonnali és közvetlen veszélyt jelent. Az ENSZ főtitkára közgyűlési felszólalásában is azt kérte a résztvevőktől, hogy a következő klímacsúcsra ne beszédekkel, hanem konkrét tervekkel, programokkal készüljenek.

Fotó: MTI

– A magyar delegáció érdemi, a magyar polgárok életét és a klímát jótékonyan befolyásoló döntésekről, eredményekről, innovációról tájékoztatja majd a közgyűlést – hangsúlyozta Áder János. António Guterres egyébként példaértékűnek nevezte Magyarország törekvését a környezet megóvására, ahogy azonban az eseményen Áder János is leszögezte, a klímaváltozás elsősorban nem a kis országokon múlik.

– A megoldás döntően a két nagy szennyező, az Egyesült Államok és Kína hozzáállásán múlik – mondta Áder János, de a köztársasági elnök mindannyiunk felelősségéről is szólt. Mint fogalmazott, a politikusoknak, a tudomány képviselőinek és a hétköznapi embereknek is megvan a felelősségük a környezet megóvásában.

– A klíma kérdésére rövid időn belül, tizenöt-húsz éves távlatban megoldást kell találni, vagy lakhatatlanná válik a Föld – folytatta Áder János. Hozzátette: A mindennapi életünk során is takarékoskodni kell a vízzel, és nem pazarolhatjuk az energiát.

A köztársasági elnök a kétnapos, egyesült államokbeli látogatása keretében New Yorkban átadta a Magyar Érdemrend középkeresztjét Charles J. Vörösmartynak. A City University of New York professzora a vízgazdálkodás terén végzett kutatásaiért, illetve a Magyarország nemzetközi tudományos együttműködésében végzett tevékenységéért vehette át a rangos kitüntetést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.