Trump szerint Pence megfordíthatja a választási eredményeket

Az amerikai elnök abban bízik, hogy alelnöke hitelteleníti az eredményt a mai szavazatszámláláson.

2021. 01. 06. 14:47
RNC 2020 in Charlotte
Ismét a Trump-Pence kettős száll harcba a republikánusoktól a Fehér Házért Fotó: Chris Carlson / POOL Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa a mai napon, január 6-án számolja meg és hitelesíti az elektori szavazatokat. Az utolsó lépés az új elnök megválasztásának folyamatában idén azonban várhatóan hosszabb ideig fog tartani, és több vitát szül majd, mint általában – tudatja az NBC News amerikai híroldal.

Az elektorok december 14-én tették le voksukat, és az eredményeket már tudni lehet: ezek alapján Joe Biden demokrata párti elnökjelölt nyerte meg a választást 306 szavazattal, szemben Donald Trump amerikai elnök 232 szavazatával.

Az Egyesült Államok alkotmányában előírt kongresszusi szavazatszámlálás egyfajta formális eseménynek számít, amely a választás kimenetelét általában már nem befolyásolja.

A szövetségi törvény azt is meghatározza, hogy a szavazatszámlálás folyamatát a szenátus elnöke, ez esetben Mike Pence vezeti. Donald Trump reggel Twitter-üzenetében fejezte ki véleményét, miszerint alelnöke, Pence a szavazatok hiteltelenítésével megfordíthatja az állást:

– Ha Mike Pence helytáll, megnyerjük a választást. Számos állam szeretné eltörölni a hibáját, hogy a helytelen és tisztességtelen számokat az állami törvényhozó testület jóváhagyása nélkül hitelesítette. Mike ezt visszafordíthatja!

Az elnök szerint a 2020-as amerikai elnökválasztás korrupt és alkotmányellenes volt a billegő államokban, ahol a helyi bírók és politikusok döntései alapján, szemben a törvényhozói testületekkel, megváltoztatták a választási szabályokat.

Trump kijelentése azután jelent meg a közösségi oldalon, hogy egy beszélgetésük során Pence állítólag elmondta az elnöknek: nem jogosult a szavazatok hitelesítésének megakadályozására szerdán – írja a The Independent. A brit napilap cikkében azt is megjegyzi:

a kongresszusi képviselők együttes ülésén Pence-nek csupán szertartásos szerepe van. Az alelnök bontja ki ugyanis a lepecsételt borítékokat, és ő hirdeti ki az amerikai elnökválasztás győztesét.

Mike Pence, Donald Trump alelnöke vezeti a kongresszusi szavazatszámlálást
Fotó: Chris Carlson/REUTERS

A Fox News tudósítása szerint Trump az utóbbi napokban többször is hangot adott reményének, hogy Pence megfordíthatja a választás eredményét:

– Remélem, hogy a mi nagyszerű alelnökünk helytáll értünk. Ha viszont nem, akkor nem annyira fogom kedvelni őt

– nyilatkozta az elnök Georgiában az időközi szenátusi választás előtti kampánybeszédében.

Donald Trump egy georgiai kampányrendezvényen
Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Trump kijelentései fokozzák az alelnökre gyakorolt nyomást, ám a Fehér Ház tisztségviselői szerint Pence ragaszkodni fog szertartásos szerepéhez, és nem készül ellehetetleníteni Biden győzelmének hitelesítését.

– Támogatni fogja az elnököt, de ragaszkodni fog alkotmányos kötelességéhez

mondta el véleményét Pence-ről egy volt fehér házi tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek.

Ha Pence nem is, a képviselők megakaszthatják a formálisnak számító esemény menetét. Már legalább 12 szenátor és több mint száz képviselőházi republikánus jelezte, hogy az eredmény elutasítására készül – számol be róla a Fox News.

Ahhoz, hogy egy állam szavazása ellen kifogást lehessen tenni, írásbeli dokumentumot kell benyújtani, amelyet legalább egy képviselőházi és egy szenátusi képviselő aláírt. Ha a kifogást jóváhagyják, a szavazatok számlálását szüneteltetik, és egy-, legfeljebb kétórás vita veszi kezdetét, amely során a kongresszus két háza külön-külön megszavazza, hogy helyt ad-e a tiltakozásnak, és ezzel elutasítja-e az állam szavazatait.

Kevés az esély azonban arra, hogy a képviselőház megszavazza az elutasítás jóváhagyását, mivel a kongresszus alsóházában többségben vannak a demokrata képviselők, akik egyhangúlag ellenzik a kifogások emelését. Bár a republikánus párti képviselők enyhe többséggel rendelkeznek a szenátusban, a konzervatív párt több képviselője jelezte, hogy nem szándékozik elutasítani az államok eredményét – fejti ki az NBC News.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.