Trump ünnepel: jogi siker Pennsylvaniában és Michiganben is

A hivatalban lévő elnök elkönyvelheti első bírósági győzelmét Michiganben, miközben Pennsylvaniában leállították a választási eredmények hitelesítését.

2020. 11. 26. 10:59
A supporter gestures before a campaign rally from Donald Trump Jr for U.S. President Trump ahead of the Election Day, in Scottsdale
A supporter gestures before a campaign rally from Donald Trump Jr for U.S. President Donald Trump ahead of the Election Day, in Scottsdale, Arizona, U.S., November 2, 2020. REUTERS/Edgard Garrido - RC25VJ9Y5VSE Fotó: Edgard Garrido
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nevadai bíró rábólintott arra, hogy Donald Trump jogi csapata bemutassa a stáb birtokában álló bizonyítékokat az államban történt választási csalásokra és törvénytelenségekre vonatkozóan, sajtóelemzések szerint pedig az eset példát mutathat más államok számára is.

Mark Meadows, a Fehér Ház kampányfőnöke a Twitteren azt írta, a tárgyalásra december 3-án kerül sor.

A hivatalban lévő elnök kampánystábja azt tervezi, hogy bemutatja azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint több tízezer postai szavazatot utasítottak el a demokrata győzelemmel záruló Clark megyében, ahol Joe Biden megválasztott elnök 91 ezer szavazattal győzött Trump ellen.

Emellett a stáb azt is állítja, hogy a szavazatszámlálást végző tisztviselők a postán beérkező szavazatok közül több százezret nem igazoltak, ezzel pedig megsértették a törvényi előírásokat.

Pennsylvaniában is behúzták a kéziféket

Közben helyi idő szerint szerdán egy pennsylvaniai szövetségi bíró leállította a választási eredmények hitelesítését, egy nappal azt követően, hogy a tagállam választási bizottsága igazolta az eredményeket. Patricia McCullough bírónő elrendelte a hitelesítési folyamat leállítását november 27-ig, amikor a bíróság meghallgatást tart az eredményt vitatók által benyújtott perkereset ügyében.

A perkeresetet republikánus képviselők és kongresszusi jelöltek nyújtották be Pennsylvania állam, Tom Wolf demokrata párti kormányzó és a helyi törvényhozás ellen, azzal az indokkal, hogy a levélszavazással a kormányzó és a helyi hatóságok megsértették a pennsylvaniai alkotmányt.

A perkeresetet benyújtók szerint „széles körűen és alapjaiban” sértették meg a pennsylvaniai szavazási törvényt és „jogellenesen engedélyezték” a levélszavazást.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök szerdán személyes ügyvédjével, Rudy Giulianival telefonon egyeztetve arra szólította fel a pennsylvaniai republikánus szenátorokat, hogy „fordítsák meg” a választási eredményt. Az elnök úgy nyilatkozott, hogy a demokraták „elcsalták a választást”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.