Hazatalál-e évtizedek után a városligeti csibész?

A mű legnagyobb slágere, a „You’ll Never Walk Alone” nemcsak a végzős amerikai egyetemistákat köszönti minden diplomakiosztón, hanem a Liverpool futballcsapat himnusza is.

Magyar Nemzet
2019. 02. 26. 13:18
null
Az alkotó- és szereplőgárda az első olvasópróba szünetében Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Time magazin 1999-ben a huszadik század legjobb musicalének választotta Richard Rodgers zeneszerző és Oscar Hammerstein librettista nagy sikerű darabját, a Carouselt. A mű legnagyobb slágere, a „You’ll Never Walk Alone” pedig nemcsak a végzős amerikai egyetemistákat köszönti minden diplomakiosztón, hanem a Liverpool futballcsapat himnusza is, amit több tízezer ember énekel teli torokból valamennyi mérkőzés előtt. A Molnár Ferenc leghíresebb műve, a Liliom alapján készült Broadway-sikert április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház.

Béres Attila, az előadás rendezője a tegnapi olvasópróbán arról beszélt, hogy bár már többször rendezte a Liliomot, a zenés változathoz most nyúl először. Elmondta, hogy kerüli a darab amerikai címét és a szereplők angolosított nevét, számára Liliom nem Billy Bigelow, Liliom egy és oszthatatlan és magyar. Maga az alapmű pedig a kultikus magyar drámák, a Bánk bán, Az ember tragédiája és a Csongor és Tünde közé sorolható.

Az alkotó- és szereplőgárda az első olvasópróba szünetében
Fotó: Bach Máté

Éppen ezért Lőrinczy Attila, aki a prózai szöveget fordította, és a dalszövegeket író Závada Péter megpróbáltak valamennyit visszahozni Molnár Ferenc briliáns nyelvezetéből, annak ellenére, hogy a zenés változat alkotói észak-amerikai miliő­be helyezték az eredetileg városligeti történetet. Az élet dolgaiban nehezen eligazodó körhintás legény szerepében Dolhai Attila, Sándor Péter és Gömöri András Máté lép majd színpadra, a feltétel nélküli szerelemmel szerető cselédlányt Vágó Zsuzsi, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős növendéke, Széles Flóra alakítja. A további szerepekben fellépnek Peller Anna, Bordás Barbara, Lusine Sahakyan, Bálint Ádám, Polyák Lilla, Nádasi Veronika, Janza Kata, Földes Tamás, Homonnay Zsolt és Szabó P. Szilveszter, olyan vendégművészek, mint Nagy-Kálózy Eszter és Jordán Tamás, valamint a végzős Borsi-Balogh Máté. A díszleteket Cziegler Balázs, a jelmezeket Velich Rita tervezi.

A Liliom 1909-ben itthon megbukott, Benjamin Glazer fordításában 1921-ben a Broadway-n sikerrel játszották; 1939-ben olyan híresség kapcsolódott hozzá, mint Orson Welles, aki rádiójátékot rendezett a saját maga főszereplésével. 1940-ben a nagy nevek ismét megtalálták, Ingrid Bergman és Elia Kazan játszottak a New York-i színházi előadásban, mígnem 1945. április 19-én bemutatták a musicalváltozatot. A világ nagy zenés színpadain aratott viharos sikerek után szívből reméljük, hogy Liliom hazatalál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.