időjárás 2°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Tíz előadás a Komlói Amatőr Színházi Találkozó versenyprogramjában

Forrás: MTI
2019.04.04. 20:45

Tíz produkciót – köztük két határon túli darabot – válogattak be a május 30. és június 2. között megrendezendő ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) versenyprogramjába – hangzott el a mecseki városban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A seregszemle fővédnöke, Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a KASZT lebonyolításához idén 10 millió forintot biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága, további 2 millió forintot a pedig a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága.

A KASZT az amatőr színjátszás első számú seregszemléje, a fesztivál „egy ízig-vérig kulturális alapellátási program” – méltatta a politikus a kezdeményezés résztvevőit, szervezőit és közönségét.

Az idei versenydarabokat 75 produkcióból választották ki – mondta Pataki András, a Soproni Petőfi Színház Jászai-díjas igazgató-főrendezője, a KASZT fesztiváligazgatója.

Szigligeti Ede A cigány című produkciójával érkezik a celldömölki Soltis Lajos Színház, Neil Simon Furcsa párjának női változatát játssza majd a pápai SK Társulat, Jordi Galcerán A Grönholm-módszerét a körmendi Kastélyszínház Társulat adja elő, a házigazda komlói Súgólyuk Színház Francis Veber Balfácánt vacsorára című előadására várja a közönséget.

Versenyzik még a székesfehérvári Szabad Színház Mikä Myllyäho Káosz című darabjával, Molnár Ferenc A császárát az erdélyi Érmihályfalváról érkező Móka Színjátszó Kör, Rideg Sándor Indul a bakterház című művét pedig a lendvai LESzSz Társulat adja elő. Henri Charriére Pillangóját a győri Rév Színház és az inárcsi Kb.35 koprodukciójában láthatja a publikum. David Grossman Egy ló besétál a bárba című monodrámáját a pápai SK Társulat, Zalavári András Mese, mese átka címet viselő színművét pedig a veszprémi Alig Színpad viszi színre.

Pataki András beszámolt arról is, hogy a tavalyi KASZT versenyprogramjait mintegy 2400 néző látta, az off-programokkal együtt pedig ötezer érdeklődőt vonzott az esemény.

Fajcsi Ferenc, a komlói Súgólyuk Színház rendezője, a KASZT főszervezője az off-programokra térve jelezte: szombaton ismét családi napot tartanak, Feke Pál és zenekara is fellép a fesztiválon, amelyet négy napon keresztül az igényes jazz is meghatároz majd Varga Gábor jóvoltából.

Polics József (Fidesz-KDNP) polgármester a többi között a fesztivál népszerűségére utalva azt mondta, a versenyprogramokat rendszeresen teltházas érdeklődés mellett játszották. A nézők is bebizonyították a rendezvény létjogosultságát és színvonalát – hangoztatta.

A KASZT minden programja ingyenes, ugyanakkor a versenydarabok látogatása regisztrációhoz kötött.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.