Új klipet forgatott és turnéra indul Tímár Sára

Az énekes április végén turnéra is indul Református hálaének népzenével című, második szólólemezével hazánkban, de őszre erdélyi, illetve amerikai körutat is tervez zenekarával.

Juhász Kristóf
2019. 04. 29. 10:54
null
Az énekesnő kivinné az egyházi éneket a templomból Fotó: Perger Laszlo Forrás: Timársára.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új klippel köszöntötte a tavaszi feltámadást Tímár Sára, a Junior Prima díjjal is kitüntetett énekes és népiének-tanár, akivel még tavaly volt szerencsém beszélgetni Dalinda című, a capella formációjával készített lemezéről a Magyar Időkben. Az énekes április végén turnéra is indul Református hálaének népzenével című, második szólólemezével hazánkban, de őszre erdélyi, illetve amerikai körutat is tervez zenekarával.

Az ismert videómegosztón látható klip a lemez egyik legsodróbb erejű dalához, A Krisztus feltámadott kezdetű húsvéti ének földolgozásához (egy mezőségi férfitánc dallamait húzzák alá) készült, és hatásos, szép képekben (a szentendrei Templomdombon, a régi katolikus templom előtt forgattak) summázza az album koncepcióját: újra kivinni az egyházi éneket a templomból a világba. Ahogy az énekes fogalmaz: „A középkorban a népnek nem volt alkalma anyanyelvén énekelni a templomban, ám a templomon kívül, körmenetekben nyílt rá lehetőség, ahogy ezzel az énekkel is tették. A későbbi paraszti társadalmakban is általános volt az egyházi énekek szakrális téren kívüli megszólaltatása. A mai társadalmunkban azonban kikopott ez a szokás, így nem titkolt szándékom, hogy a templomok falain kívülre emeljem a gyönyörű egyházi énekeket, a templomok falain belülre pedig a népzenét, ezért született meg ez a fúziós lemez.”

Az énekesnő kivinné az egyházi éneket a templomból
Fotó: Timársára.hu

Tímár Sára református családban nőtt fel, születése óta hallja és énekli a zsoltárokat és dicséreteket. Egy kalotaszegi gyülekezetben hallotta először, hogy az idősebbek saját tájegységük népzenei előadásmódjában dalolnak egyházi énekeket. Ettől az élménytől ihletve kezdett foglalkozni a lejegyzett és a nép ajkán megszólaló dallamok összehasonlításával.

A zenehallgatók többsége, akik, tegyük föl, nem reformátusok és népzenét sem hallgatnak túl gyakran, legföljebb népzenei elemekkel átszőtt popot, rockot vagy dzsesszt, talán nem is olvassák tovább ezt az ajánlót, mert úgy vélik, ez valami bennfentes dolog, afféle zenekutatói meg hitéleti unikalitás, aminek lehet ugyan tisztelettel kalapot emelni, de a kocsiban mégsem hallgatja az ember. Higgyék el nekem: Tímár Sára zenekarával azoknak is énekel, akik nem tudják kívülről az említett Krisztus feltámadott vagy épp a szintén elementáris erejű, Megváltómnak éneklek kezdetű énekeket. És bizony kocsiban meg mindenféle élethelyzetben is lélekemelő hallgatni valók a dalok. De mint minden jó zene, ez is élőben az igazi – érdemes figyelni, mikor merre jár az énekes!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.