Szívből jövő Ezer csillag

Betonkeményen és sziklaszilárdan kell képviselnünk az érdekeinket, ha meg akarunk maradni.

Pataki Tamás
2020. 06. 09. 7:04
null
A Dalriada új, tizedik nagylemeze ősszel jelenik meg Fotó: Norbert RADO Forrás: Facebook/Dalriada
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindenkinek tennie kell valamit a nemzetéért, hogy megélhessük a múltunkat, megmaradjunk a jelenben és ezáltal alakíthassuk a jövőt. Betonkeményen és sziklaszilárdan kell képviselnünk az érdekeinket, ha meg akarunk maradni Erdélyben, a Felvidéken, a Délvidéken és a szórványterületeken. Trianon századik évfordulójáról méltóképpen akartunk megemlékezni. Mi mindig is népzenei hatású metálzenét játszottunk, a Bánatmalom című régi magyar népdal mintájára írtam meg az Ezer csillagot, amely rólunk, ezeréves küzdelmeinkről és történelmünkről szól. Sokat csiszolgattam, százszor átírtam, amíg úgy éreztem, hogy készen van. Számomra nagyon fontos ez a dal, a szívemből jött – mondta Ficzek András, a Dalriada zenekar egyik alapító énekese, gitárosa.

A június 4-én megjelent Ezer csillag című daluk rajta lesz az Őszelőn, a Dalriada ősszel megjelenő új, tizedik nagylemezén is. A videóklip Nagy-Magyarországot bemutató gyönyörű filmkockái a Hazajáró című műsor epizódjaiból vannak, Ficzek András ugyanis felhívta Moys Zoltánt, a műsor író-rendezőjét, hogy szükségük lenne képanyagra. A hazajárósok azonnal igent mondtak és úgy vágták össze a ­videót, mintha eredetileg is a zenéhez készült volna. A dalban – melynek videójában a történelmi Magyarország tá­jait, várait és városait láthatjuk – egyben a magyar könnyűzene egyik legszebb refrénjét is hallhatjuk: „Ezer élet, ezer csillag, sorsunk tűzzel-vérrel írtad / jő a hajnal, nem szakíthat el se szó, sem határ / Ezer csillag, ezer élet, nem fog rajtunk bús igézet / viharban nyíló virágunk újra hazatalál.”

Mivel a zenekartagok soproni származásúak, az Ezer csillag videójában soproni városképet is láthatunk, ami azért is jelképes, mert a trianoni békediktátum 1920-ban Sopront és környékét Ausztriának ítélte.

A Dalriada új, tizedik nagylemeze ősszel jelenik meg
Fotó: Facebook/Dalriada

– Úgy éreztük, hogy nekünk soproniként és Dalriada zenekarként is meg kell csinálunk az Ezer csillagot, ennyivel tartozunk a nemzetünknek. Manapság Sopron alighanem a sosem volt Burgenland nevű tartomány székhelye lenne, de hála Istennek nem az. Mivel kiharcoltuk, itt volt az egyetlen népszavazás, amelyen több mint hetvenszázalékos többséggel Magyarország mellett döntöttek a soproniak. Nemrég pont nézegettem az eredeti határvonalat, és megdöbbentem, mert ha nálunk is érvényes maradt volna a trianoni határ, akkor Széchenyi István sírja Ausztriába került volna. Jól mutatja a békediktátum totális abszurditását, hogy ma a legnagyobb magyar nyughelye is egy idegen országban lenne. És ha belegondolunk, az is mennyire irreális, hogy a szintén vesztes háborús szövetségesünknek is adtak a területünkből – mondta Ficzek András.

Az énekes szerint nekünk, magyaroknak, az összmagyarságnak tisztában kell lennünk a történelmünkkel, Trianont nem szabad elfelejtenünk, de az utódállamoknak kell kezdeményezniük a megbékélést.

– Ha geopolitikai szemszögből nézem, a trianoni békediktátummal túljutalmazott utódállamokkal együttélésre vagyunk ítélve. De őszinte szembenézésre van szükség, tisztáznunk kell egymás között a dolgainkat, mert hosszú távon senkinek sem jó ez az állapot. Ha az utódállamok nem néznek szembe azzal, ami történt, ha nem jutunk valamilyen megállapodásra, akkor sosem lesz béke a Kárpát-medencében. De ehhez nem csak nekünk kell nyitnunk, ezt az utódállamoknak kell kezdeményezniük. A századik évforduló kiváló alkalom lehetne erre, de én inkább fokozódó magyarellenességet látok és tapasztalok. Érdekes, hogy Szlovákiában a politika mennyire máshogyan reagált az évfordulóra, mint Romániában – fejtette ki az énekes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.