időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A dollárbaloldal három hazugságát cáfolta Rákay Philip + videó

Megújult a kőbányai Dreher Sörmúzeum

Forrás: MTI
2020.09.19. 15:20

Ismét megnyitja kapuit Kőbányán a megújult Dreher Sörmúzeum, amely az ország egyik legjelentősebb söripari szakgyűjteményével várja a látogatókat szeptember 23-tól.

Milyen alapanyagokból készül a sör? Milyen sörivási szokások léteznek? Hogyan készült a sör régen, és hogyan készül most? Hogyan lett idősebb Dreher Antalból a világszerte ismert „sörkirály”? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat a látogató a turisztikai világnap alkalmából újranyitó Dreher Sörmúzeumban, közölte az MTI-vel az intézményt fenntartó Dreher Sörgyárak Zrt.

Mint a közlemény felidézi, a Kőbányai Sörgyár 1979-ben, fennállásának 125. évfordulóján alapította a Söripari Emléktárat, amelyet most, negyvenéves jubileuma alkalmából újítottak fel.

Az országban egyedülálló szakgyűjtemény digitális és interaktív tartalmakkal, valamint sörkóstolóval várja az érdeklődőket.

A múzeum műtárgyai a söripar és a Dreher Sörgyárak egyedi történeti emlékei: műszaki és gyártási eszközök, makettek, zászlók, plakátok, fényképek, mozgófilmek, valamint képzőművészeti alkotások.

A megújult kiállításon megtekinthető többek között az ország legelső dobozos söre, illetve több száz éves relikviák is, így a pesti egykori serfőző céh emlékei, a gyárról készült korabeli látványos makettasztal vagy az egykori malátagyár míves tűzharangja. A látogatók először egy rövidfilmet nézhetnek meg a Dreher sörgyár történetéről, azután egy harmincperces múzeumi tárlatvezetésen vehetnek részt, majd a program sörkóstolóval zárul a nagykorú résztvevők számára.

„A sörfőzés egy nagy múltra visszatekintő mesterség, amely rendkívül izgalmas tárgyi emlékekkel és történetekkel szolgál az utókornak. (...) A látogatóközpont tervezésekor alaposan átgondoltuk, hogyan tudnánk legjobban átadni mindezt a sörök szerelmeseinek, természetesen úgy, hogy közben a járványügyi előírásoknak is megfeleljünk” – idézi a közlemény Török Róbertet, a Dreher Múzeum főmuzeológusát.

A sörmúzeum a járványügyi helyzetre való tekintettel maximum 15 fős csoportokban látogatható, a helyszínen maszk viselése és a másfél méteres távolság betartása kötelező. Oktatási csoportoknak a látogatás ingyenes.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amelyre a https://www.dreherzrt.hu/sorutazas/sormuzeum/ linken van lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.