Szabadkőműves-könyveket is árverez a Honterus Antikvárium

Félezernél több könyvritkaságot és térképet árverez el a Honterus Antikvárium jövő pénteki aukcióján. A világhálón is lehet licitálni.

Pataki Tamás
2020. 09. 12. 9:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány negatív hatásai az antikvá­riumokat sem kerülték el: napi bevételeik jócskán csökkentek és a külföldi vásárlóik is elmaradoztak. Legtöbbjük a könyves árverésektől várja helyzetük rendeződését. A budapesti Honterus Antikvárium szeptember 18-án, pénteken 17 órakor kezdődő 105. aukcióján is számos érdekes könyv, metszet, valamint atlasz kerül kalapács alá. Az árverésen online is részt lehet venni, ehhez mindössze regisztrálni kell a www.axioart.com oldalon.

A szépirodalmi könyvek közül Madách Imre Az ember tragédiájának azon, 1905-ben napvilágot látott díszkiadását kínálják, mely Zichy Mihály húsz képével, rézfénymetszetben jelent meg, egyedi kötéssel. Az impozáns munka kiadói egészbőr díszkötésű, hátul fém csúszógombokkal, körben aranyozott lapélekkel. Az első táblán csodálatos dombormű, „Vége a komédiának” vésett felirattal. Védődoboz is jár a 120 ezres kikiáltási áron induló műhöz.

 

Az árverésen szerepel az első magyar nyelvű, lexikonszerű, átfogó monográfia hazánkról, mely egyben a helységnévtárak ősének is tekinthető. Ez Vályi András háromkötetes Magyar Országnak leírása című műve, amely a XVIII. század végén látott napvilágot Budán. A hadtörténeti művek között olyan, korábban betiltott művekre is lehet licitálni, mint a Felvidékünk – honvédségünk (Trianontól Kassáig) 1939-ből, az 1943-as Erdélyi lövésznaptár, vagy az Orosz szovjet rémségei 1918-ban című kötet.

 

A helytörténeti művek közül kiemelkedik Márki Sándor A Fekete-Körös és vidéke című műve, vagy Orbán Balázs főműve, A Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi és népismereti szempontból. Szabadkőművességhez kapcsolódó művek is kalapács alá kerülnek. Ilyen A szabadkőművesség elleni szövetkezet kézikönyve és a magyarországi szabadkőművesek névsora 1887-ből, vagy az Ámítás és valóság és az Adatok a szabadkőművesség leál­czázásához című 1888-ban kiadott füzet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.