Karantén után folytatódik a színházi élet Miskolcon

Az évadnyitás óta és a kényszerszünet idején persze nem állt meg az élet a színházban.

Gőz József Miklós
2020. 10. 07. 9:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért a Miskolci Nemzeti Színházban a karantén, amelyet azért kellett elrendelnie az illetékes önkormányzatnak, mert a színház által elvégzett 380 koronavírusteszten fertőzötteket találtak. Az október 5-én kelt értesítés szerint azonnal folytatni lehet a próbákat, s meg lehetett tartani a kamarában a másnapi előadást, a Francia rúdugrást.

A Francia rúdugrás szereplői
Fotók: Éder Vera

A színház igazgatója, Béres Attila nemrég még arról panaszkodott egy tévécsatorna reggeli műsorában, hogy egy évvel ezelőtt az előadások minőségéről folyt a szó színházigazgatói berkekben, most pedig ez a beszédtéma: Neked hány koronavírusos fertőzötted van? Erre az igazgató előbb csak eggyel válaszolhatott, ugyanis egyik munkatársa jelezte: elérte a kór. Aztán óvatosságból letesztelték a színház összes munkatársát, s akkor már többet is találtak. Voltak tünetmentesek, akadtak azokra panaszkodók is. Ekkor jött a karantén, amely ötödikén járt le: a színház mentes a kórtól.

Az évadnyitás óta és a kényszerszünet idején persze nem állt meg az élet a színházban. Jövendő nézőikért (meg a mostaniakért is) elindították például zöldprogramjukat, amelyhez mát több mint egy tucat kulturális intézmény csatlakozott. A cél, hogy a működésük során a környezetre minél kevésbé terhelő módon ható megoldásokat alkalmazzanak. A MagNet Bank adományozási programjában is részt vesz a színház, ahol a bank ügyfelei ajánlhatják fel a rájuk eső banki nyereségrészt.

Béres Attila színházigazgató

A színházi előadásokat természetesen el kellett halasztaniuk, két bemutatójuk (Szentivánéji álom, Linda vista) például október végére és november elejére tolódott. Lassan sorra kerülnek a járvány első hulláma idején elmaradt előadások is, például a Hegedűs a háztetőn. Megkérték nézőiket, hogy csak a legvégső esetben váltsák vissza az eltolódott előadások jegyeit, inkább cseréljék későbbiekre, hogy ne rontsák tovább a színház gazdasági helyzetét. Ezt a nézők többsége meg is tette. Támogató jegyeket is árulni kezdtek, amelyek megvételével a nézők közvetlenül is segíthetik anyagilag a színházat.

Ily módon – ha lehetséges – majd minden visszazökkent a régi kerékvágásba, folytatódik a színházi élet Miskolcon. Természetesen a szokásos intézkedéseket, ha lehet, még szigorúbban betartják és betartatják. Maszkot kell viselniük a nézőknek, tartani a távolságot és lehetőséget adnak a nézők által használt terekben a fertőtlenítésre is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.