Karácsonyi Diótörő és januártól online előadások Miskolcról

Ajándék videóval kedveskedik karácsonyra a Miskolci Balett, a Miskolci Nemzeti Színház pedig streamelt előadásokkal az új évre készül.

Gőz József Miklós
2020. 12. 25. 15:00
null
Fotó: Éder Vera
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miskolci Balett nem hagyta, hogy a jelenlegi helyzet miatt bárkinek nélkülöznie kelljen a karácsonyi klasszikusnak számító Diótörő balettet.

E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje, melyből Csajkovszkij írt balettet, ünnepi klasszikusnak számít, melyet fiatalok és idősebbek egyaránt élvezettel néznek. A Miskolci Balett két táncművésze, Kepess Boglárka és Guido Di Vona most Diótörő herceg és Klára csodás táncát hozza el a klasszikus balett szerelmeseinek – nem is akárhogy! A két táncművész egy igazi mesevilágban táncolják el a híres pas de deux-t, ráadásul ők maguk is mesefigurákká válnak. Az animációt Hajdufi Péter készítette. Felkészítő balettmester: Solti Csaba. A rendhagyó videó tegnap délutántól látható a Miskolci Balett és a Miskolci Nemzeti Színház Facebook-oldalán, valamint a teátrum YouTube-csatornáján.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=OQ1HHp64LVM[/embed]

Az ünnepek alatt még jobban bezárkózik a járvány miatt eddig is zárva tartó Miskolci Nemzeti Színház. A pénztár január 4-én nyit, de már nemcsak a színház ajándékutalványait tudja árusítani, hanem hogy online jegyeket is tud értékesíteni. Ez annak köszönhető, hogy a leállás alatt a színház megteremtette az online előadások, a streaming feltételeit. Így egyes előadásai már januárban láthatók lesznek ezen a módon, a színház önerőből rögzíti és adja le a darabokat. Nem volt egyszerű feladat ez, több okból sem. Például a szerzői jogok másként érvényesülnek, ha az előadást – kis túlzással – az egész világ megnézheti, mintha csak egy nézőtérnyi látogató. Először az elmaradt bérletes előadások felvétele kerül a nézők elé, majd a lehetőségekhez képest a legtöbb darabot megnézhetik így a színház hívei. S ha már belejöttek a streamelésbe, nem is akarják abbahagyni akkor sem, ha vége lesz a járvány miatti megszorításoknak. Egyaránt árusítanak majd a nézőtérre szóló és az online térben élvezhető jegyeket.

A színház természetesen készül az elmaradt bemutatókra is. Folynak a Producerek című musical próbái is. A darab azt mutatja be, hogyan fognak eladni a szakemberek egy gyengécske darabot a mai marketing módszereivel. A nagy sikernek ígérkező darabban az egyik színész kiváló jódlizó képességével is megismerkedhetünk. A darab eredetileg január 8-ra volt kitűzve, amikor még nem tudtak a járványszünet január 11-ig történt meghosszabbításáról. A bemutató időpontjáról a színház értesíti közönségét.

Ugyancsak próbálják a Szentivánéji álom című darabot is, amelyről hamar gondolhatjuk, miről szól. Shakespeare klasszikusán Nádasdy Ádám csavart még egyet. Szerepel benne egy görög(!) teqball csapat is, amelynek szertárosát Szegedi Dezső Jászai Mari-díjas művész alakítja. Ő arról híresült el, hogy májusban – évtizedek után – újólag nekiállt az érettségi vizsgának, sikerrel. Ennek a darabnak a bemutatója november 7-én maradt el…

A színháziak jelen vannak a Facebookon is. A deszka népe – történetek a színfalak mögül címmel a színház a háttérmunkát megvilágító sorozatot indítottak, amely a színház YouTube- és Instagram-csatornáján és Facebook-oldalán nézhető meg. Az első rész egy ügyelő, a második a színpadi felügyelő, azaz színpadmester munkáját mutatja be.

Szobonya Ferdinánd színpadmester osztja meg a nézőkkel a kulisszatitkokat
Fotó: Miskolci Nemzeti Színház

A Facebook-bejegyzések arról árulkodnak, hogy a miskolciak nagyon szeretik színházukat. Sokan közülük vásároltak a pénztárban az 500, 1000 és 5000 forintos ajándék utalványokból, amelyet a vásárlástól számított egy évben belül felhasználhatók jegyek és bérletek vásárlására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.