Operettmozi a Csárdáskirálynővel

Bár a teátrumok a járványhelyzet miatt zárva vannak, sorra nyitnak a virtuális színházak. A Csárdáskirálynővel elindul a Budapesti Operettszínház streamingszolgáltatása, az Operett online december 5-én, így a kedvenc operett- és musical-előadásaink az otthonunkba költöznek. Kálmán Imre világhírű operettjének töretlen sikeréről, aktualitásáról, valamint a virtuális színház pozitívumáról Homonnay Zsolt színésszel, énekessel beszélgettünk.

2020. 12. 03. 16:10
null
Fotó: [email protected]
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy igazi közönségkedvencet, Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét közvetíti online a Budapesti Operettszínház szombaton este 19 órától. A Vidnyánszky Attila rendezte remekmű tele van könnyedséggel, komikummal, fülbemászó dallamokkal, illetve drámával. A főbb szerepekben Kiss Diánát, Homonnay Zsoltot, Széles Flórát, Dénes Viktort és Földes Tamást láthatjuk.

fotó: Gordon Eszter

A Csárdáskirálynőt világszerte az operettműfaj etalonjaként tartják számon. Homonnay Zsolt ennek kapcsán kifejtette: a remekműveket az különbözteti meg más művektől, hogy kiállják az idő próbáját. És Kálmán Imre Csárdáskirálynője a remekművek közé tartozik, hiszen több mint száz év elteltével is újra és újra játsszák.

fotó: Gordon Eszter

– Gondoljunk csak bele abba, hogy amióta bemutatták, rengeteg történelmi, társadalmi és kulturális változás ment végbe Európában, mégis mindig meg tudta találni a közönségét – hangsúlyozta a színművész.

A Csárdáskirálynő az operettek királynője. Kálmán Imre operai igénnyel írta meg a zenét, örök érvényű világslágereket szerzett.

– Eddig bárhol – például Magyarországon, Ausztriában, Németországban vagy Olaszországban – játszottam a darabot, mindig megérintette a közönséget – idézte fel Homonnay Zsolt, majd hozzátette: azért népszerű és aktuális a mai napig, mert a nagyon jól megírt történet mellett csodálatos zenéje is van. Izgalmas, ahogy a dráma és a vígjáték elemei keverednek benne, miközben kibontakozik az egyén és a társadalom drámája is. Homonnay Zsolt szerint ezekre a finoman kidolgozott kettősségekre semmilyen más műfaj nem képes, kizárólag az operett. Mint mondta, például a Te rongyos élet című dalban is van egy csavar, hiszen a néző azt hiszi, hogy ez egy tapsolós, vidám dal, ám valójában tele van fájdalommal. Egyedülálló, ahogy Kálmán Imre a konfliktushelyzeteket a zene nyelvén megfogalmazza. Az énekes azt is elárulta, hogy az első felvonás fináléja és az Emlékszel még című dal a kedvence. A melankolikus zenébe ágyazott dráma szerinte benne van a tíz legjobban megkomponált dalban a világon.

A színész minden helyzetben, így a járványhelyzetben is igyekszik a jót meglátni.

fotó: Gordon Eszter

– A tavaszi leálláskor voltam végzős a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem rendező szakán, így el tudtam mélyülni a disszertációm írásában és több időm jut a családomra is. Egyébként a munka nem állt meg, készülünk a streaming-előadások próbáira, de vannak felújító próbáink is, épp a Nine című musicalt próbáljuk. Továbbá rendezőként több, a fiókban álló projektem is van, amelyekkel most van időm foglalkozni – jegyezte meg.

Mint megtudtuk, a szombati előadást nem élőben, hanem hét kamerával rögzített felvételről láthatják a nézők. Az online „színpadon” egy teljes kiállítású előadás lesz látható olyan igényességű felvételen, amely moziszerű élmény nyújt a közönségnek.

– Számomra is meglepő volt, hogy a modern filmes technológiával olyan jeleneteket és rezdüléseket tudunk megmutatni, melyeket a nézőtérről alig vagy csak a legdrágább helyekről lehetne látni – emelte ki Homonnay Zsolt.

Az online nézőtéren viszont mindenki közelről élvezheti a művészek játékát 3900 forintért. Lehetőség van családi (8000 Ft) és emelt árú támogatói jegyek (10 000 Ft) vásárlására is. A Csárdáskirálynő csak az előadás időtartamára lesz látható, ám tervben vannak délutáni és hétköznapokon történő közvetítések is. A szombat esti operett-előadásra a linken vásárolhatnak jegyeket: online-operett.jegy.hu/#/event/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.