Kontrázzunk három húron! – a Kossuth Rádió hajnali műsorában

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora január második teljes hetében a háromhúros brácsával foglalkozik. A zenei válogatásban is e hangszer, valamint egy ajándékdal is szerepel.

Forrás: HAGYOMÁNYOK HÁZA2021. 01. 09. 9:24
null
Mezei Ferenc kontrával Fotó: Pávai István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kossuth Rádió a „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsor január 11-i hetében a magyar falusi vonószene egyik különleges hangszerét, a háromhúros brácsát, vagy más nevén, a kontrát mutatja be. A hangszer, mint neve is jelzi, húrjai számában tér el klasszikus társától: hangolása g-d-a. A húrláb, amelyre a húrok fölfekszenek, egyenesre van gyalulva, így a húrok egy síkban helyezkednek el. Ezzel a kontrás egyszerre tudja megszólaltatni a mindhármat, ami jellegzetes, sokszor az orgonához hasonlító, telített hangzást eredményez.

Nemcsak a húrok száma, de a vonó is különbözik a klasszikus társáétól. A nagyobb igénybevétel és az erőteljesebb használat miatt vaskosabb, táncházas nevén „parasztvonót” használnak. Az egyik leghíresebb mezőségi bandában, a széki Ádám István „Icsán” és fiai alkotta zenekarban az ifjabbik István, Pityu volt a brácsás. Ő azt mondta, hogy a kontrát és a vonót nem szabad tisztítani, így az évek során több milliméteres gyanta és porréteg rakódott rá a hangszerére. A hangszert szinte csak Erdélyben, ott is csak bizonyos tájegységeken használják, így a műsor zenei válogatásában erdélyi mezőségi, kalotaszegi és Kis-Küküllő-menti bandák játszanak.

Jámbor István
Fotó: Pávai István

Az adás egy különleges, Küküllő-menti énekes által előadott ajándékdallal is szolgál hallgatóinak. A felvételen Jámbor István „Dumnezu”-t, a híres szászcsávási prímás hallható, amint Mezei Ferenc „Csángáló” egy szál kontrakíséretére énekel.

Mezei Ferenc kontrával
Fotó: Pávai István

Pávai István zenetudós ezt írja erről a dalról, amelyet szászcsávási cigányindulónak ismernek arrafelé: „Kiderült, hogy azt a ’dombtetőt’, ahol a csávási cigánytelep van Gáztetőnek hívják, ugyanis ott vannak valamilyen gázvezetékek. Tehát helyesen: ’A Gáztetőn megfújták a trombitát’. Ez így stimmel is, mert cigányokról szól a dal. Téglavetni meg nem a bányába, hanem DÁNYÁN-ba ment Simon Dénes. Dányán egy (volt) szász falu Csávástól délre.”

A háromhúros brácsa itt is szerepet kap: ügyesen játssza be a harmóniakíséretbe a dallam vonalát.

Szerkesztő-műsorvezető: Pénzes Géza

Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)

A műsor ide kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.