Öt fiatal virtuózzal lép színpadra a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Kiemelkedő tehetségű, a magyar klasszikus zenei élet meghatározó színpadjain már bemutatkozott fiatal művészekkel ad online koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Budapest Music Centerben holnap este. Az élő díjmentes közvetítés során Bach, Vivaldi, Kuszevickij és Saint-Saëns muzsikái csendülnek fel.

Magyar Nemzet
2021. 02. 25. 19:30
null
Fiatal tehetségek Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepetéssel készül közönségének a Liszt Ferenc Kamarazenekar idei első koncertjén, ugyanis öt tehetséges fiatallal, Rozsonyits Ildikóval, Schmalzl Ellával, Simic Aleksanderrel, Magyar Valentinnel és Sárközi Ádámmal lépnek fel – áll a zenekar szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A koncert a zenekar tehetséggondozási programjába illeszkedik, amelynek célja, hogy az ifjú művészek tehetségének kibontakoztatásával segítsék a következő évtizedek meghatározó szólistáinak nevelését, akik neve a nemzetközi komolyzenei szcénában is széles körben ismertté válhat. A zenészek felkészülését Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatója mentorként segíti, aki igazgatói szerepében és a bécsi Zeneakadémia cselló tanszékének vezetőjeként egyaránt kiemelkedően fontosnak tartja a tehetséggondozást.

– Lelkesítő érzés a jövő meghatározó zenészeivel találkozni, és testközelből megtapasztalni, hogy napról napra miként tökéletesedik, érik a játékuk. Ugyanakkor a professzionális előadóművésszé válásig, a tehetség kibontakozásáig hosszú út vezet, és ma már pontosan látjuk, a képesség, legyen bármennyire is egyedülálló, önmagában kevés. A feladat iránti elkötelezettség, motiváció nélkülözhetetlen, és felmérhetetlenül fontos szerepe van a környezeti hatásoknak, a pedagógusoknak, mentoroknak, akik segítik a fiataloknak megtalálni az előadóművészi hangjukat. A zenekarral ebben vállalunk szerepet – idézi a közlemény Várdai Istvánt, aki szerint ezek a fellépések fontos referenciák lehetnek, amelyek szintén támogatják a fiatal zenészek karrierépítését.

A koncert a zenekar tehetséggondozási programjába illeszkedik
Forrás: Facebook

A hangverseny Rozsonits Ildikó Bach A-dúr zongoraversenyével veszi kezdetét. A tizennégy éves zongoravirtuóz hazánk minden rangos fellépőhelyén, így a Pesti Vigadó, a Művészetek Palotája és a Zeneakadémia színpadán is fellépett már, illetve a 2020-as Virtuózok V4+ tehetségkutató legutóbbi nyertese. Az előadást Déri György Liszt Ferenc-díjas csellóművész egykori tanítványa és Várdai István jelenlegi állandó diákja, Schmalzl Ella folytatja, aki Saint-Saëns Allegro appassionato című művét adja elő. Az ifjú csellóművész 2019-ben részt vett a nemzetközi kaposvári kamarazenei fesztiválon, a Kaposfesten, legutóbb pedig Bécsben nyert első helyezést a Prima la Musica tartományi versenyén, de tehetségét a 12. Antonio Janigro Junior nemzetközi hegedűversenyen is elismerték Zágrábban. Simic Aleksander szintén országos és nemzetközi zenei versenyek nyertese, Várdai István állandó tanítványai közé tartozik ő is. Bécsben 2018-ban megnyerte a Vienna Classic Pure elnevezésű nemzetközi zenei versenyt, és a legjobb bécsi klasszikus előadásáért különdíjban is részesült, 2019-ben pedig New York egyik legnívósabb koncerttermében, a Carnegie Hallban tartott szólókoncertet. A fiatal virtuóz holnap Várdai Istvánnal közösen adja elő Vivaldi G-moll concerto két csellóra írt művét.

Magyar Valentin, aki Bach f-moll zongoraversenyét játssza el, hazánk kiemelkedő zongoraművészével, Fejérvári Zoltánnal folytat jelenleg hosszú távú együttműködést, több nemzetközi zongorahangverseny díjazottja, egyben olyan hazai és külföldi pódiumok rendszeres fellépője, mint a Budapest Music Center, a Zeneakadémia, a Művészetek Palotája, a Pesti Vigadó, a Nemzeti Színház, a bécsi és a belgrádi Magyar Kulturális Intézet.

Az online hangversenyt Sárközi Ádám Kuszevickij fisz-moll nagybőgőversenye zárja. A fiatal művész 2019-ben egy színpadon léphetett fel a Pannon Filharmonikusokkal, legutóbb pedig első helyezett lett a szlovákiai Dittersdorf Nemzetközi Nagybőgőversenyen.

Az élő koncert díjmentesen követhető a zenekar megújult honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.