A kereszt alatt – húsvéti bemutató a Térszínházban

Online premierre készül a Térszínház, A kereszt alatt című szcenírozott oratóriumot mutatják be, amelynek alapjául a Winkler-kódex devóciós passiója, a Mária-siralom és a barokk zeneszerző, Pergolesi Stabat Matere szolgált. Az előadást három alkalommal, március 31-én, április 1-jén és nagypénteken, április 2-án este is műsorra tűzi a teátrum.

Magyar Nemzet
2021. 03. 13. 16:00
null
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hang(s)zó, ez a játékos szóalkotás a Térszínház eddigi arculatának megújítását jelzi és egyben új sorozatának címe is. Az opera, a musical, a szcenírozott oratórium, az operett és még számos zenés színpadi műfaj a zene és a költészet, a hang és szó drámai kapcsolatára épül. Ha hang és szó egységét megtaláljuk, ha az anyanyelv és a muzsika igazsága ott lesz a magyar szó és a világnyelv drámai összhangjában, akkor ünnep lesz találkozni színházunkban – olvasható a teátrum lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint írják, céljuk a hangzó zene és a hangzó szó szakrális egységét megtalálni.

Húsvétkor egy különleges előadással készül a Térszínház Hang(s)zó sorozatában, amely Szűz Mária fájdalmát helyezi a középpontba, innen a cím: A kereszt alatt. A Bucz Hunor rendezésében és Bucz Magor zenei vezetésével színpadra állított darabban Szamosvári Gyöngyvér és Téglás Márton előadásában kel életre a Winkler-kódex devóciós passiója, a Mária-siralom. Az 1506-ban lejegyzett dráma feltehetően a Hunyadiak idején született és a magyar királyság kimagasló kultúráját példázza, ami aztán a következő századok martaléka lett. A nyelvújítás előtti magyar nyelvet, Kodály szavait idézve, a palotákban és a kunyhókban is egyként azonos hittel beszélték, ezért aztán nem modernizálják. Igyekeznek hangzóállományát, grammatikáját és mélylélegzetű szellemiségét is felidézni.

Az előadás során zeneművészek élőben szólaltatják meg a neves barokk zeneszerző, Pergolesi Stabat Mater című oratóriumát. Az oratóriumban közreműködik a MilleniArt Ensemble barokk zenekara Király Eszter vezényletével, két ifjú tehetség, Farkas Alexandra (szoprán) és Daragó Zoltán (kontratenor) pedig szólót énekel.

A darabot három alkalommal, március 31-én, április 1-jén és nagypénteken, április 2-án este 19.30-tól online tekinthetjük meg a Térszínház honlapján és Facebook-oldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.