A zongorista és az újságíró

Második alkalommal rendezi meg a Cziffra György munkásságát feldolgozó műhelytalálkozót az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet a Cziffra fesztivállal együttműködésében, a Cziffra György-emlékév keretében. A MOM Kulturális Központ Kupolatermében március 22-én, 10 órakor kezdődik az online tudományos műhelytalálkozó a száz éve született Cziffra György tevékenységéről.

Magyar Nemzet
2021. 03. 17. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zongorista és az újságíró – Cziffra György emlékezete címmel megrendezett műhelytalálkozó célja, hogy elindítsák a művész korszerű életrajzi kutatását és zongoraművészi fogadtatásának feltárását, valamint megrajzolják az emigráns magyar zenészek történetét. Az előadások Cziffra György sajtóját és pályatársait járják körbe.

Az alapdokumentumok jelentős része elveszett vagy ismeretlen, ezért van hangsúlyozottan szükség az összehasonlító zenetörténeti, szociológiai és kritikai elemzésre. Cél az is, hogy a tárgyszerű megközelítések révén letisztított Cziffra-kép tudományosan rögzüljön a hazai és nemzetközi szaksajtóban, s ne csak egy újabb legenda szülessen abból. A műhelytalálkozón előtérbe kerülnek azok a jelentős zenész személyiségek, akik alakították Cziffra pályáját, illetve akik modellként szolgáltak számára. Ugyanakkor arra is fényt derítenek az előadások, hogy miért maradt el Cziffra berobbanása a magyar zenei életbe. Barátai sorsával összevetve hazai és külföldi karrierjét számos életrajzi jellegzetesség tárható fel.

– Az egykorú sajtómegjelenések, felvételek és a kései recepció összehasonlító elemzései révén megismerhetővé válik a művészt övező legendák eredete, torzítása, illetve védő szándéka. Így a lemezek beható elemzése beavat Cziffra játékmódjába és annak csak rá jellemző stílusába, zenéről vallott gondolataiba és azok kortárs szellemi összefüggéseibe. A sajtótörténeti kutatás pedig számot ad arról, hogy 1990 után is hosszú ideig miért esett róla olyan kevés szó – mondta Windhager Ákos (PhD) irodalom- és zenetörténész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMKI) tudományos munkatársa, a konferencia szakmai szervezője.

A pontos program megtalálható az mma-mmki.hu és a cziffra100.com weboldalakon. Március 22-én 10 órától pedig a MOMKultból élőben bárki regisztráció nélkül, ingyenesen követheti a műhelytalálkozót online az MMA MMKI YouTube-csatornáján és a Cziffra Fesztivál honlapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.