Hadba hív a Dalriada: az 1848–49-es szabadságharcról írtak dalt

A Huszáros című számuk március 15-e alkalmából került fel a YouTube-ra. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit zenésítette meg a soproni folk metal banda.

Magyar Nemzet
2021. 03. 16. 16:13
null
Fotó: Norbert RADO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító szerzemény hat és fél percben foglalja össze az eseményeket

Petőfi Sándor és Arany János buzdító, lelkesítő költeményeinek stílusában,

a szövegben ugyanakkor megjelenik a 15. században hazánkban kialakult könnyűlovas fegyvernem, a huszárság szerepvállalása is – tudtuk meg Ficzek Andrástól, a zenekar vezetőjétől.

A Dariada zenekart egyedi epikus, balladás, régizenés, regélős metál stílusa okán nem csupán hazánkban, hanem világviszonylatban is komoly érdeklődés övezi. 2003 óta foglalkoznak történelmi témákkal; az első ilyen jellegű anyag Arany János A walesi bárdok című balladájának feldolgozása volt.

Az 1848–49-es szabadságharc azonban korábban nem szerepelt a repertoárban.

A Huszáros az együttes 2021 áprilisában megjelenő epikus folk metal stílusú albumán, az Őszelőn kap helyet több történelmi tárgyú alkotás között, melyek felelevenítik II. Rákóczi Ferenc és Rózsa Sándor alakját is.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=kcfAOcDVhQo[/embed]

Az új lemez megszületésében szerepet vállalt a szintén soproni illetékességű Fajkusz Banda is, így hegedű, brácsa, nagybőgő és akusztikus gitár is gazdagítja a hangzást.

Ez már a negyedik teljes dal, amely nyilvánosságra került a lemezről. 2020. június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára emlékezve jelent meg az Ezer csillag című akusztikus mű:

Decemberben az Őszi ének,három héttel ezelőtt pedig a Betyár-altató a hozzá készült videóklippel.

Ficzek András szerint az eddigi visszajelzések alapján kirajzolódik, hogy az embereknek tetszik az anyag, bár a virtuális térre korlátozott lehetőségek nem helyettesíthetik a koncertek élő reakcióit. Az együttesnek tavaly március óta csupán egyszer volt lehetősége színpadra állni.

Egy zenekar két pilléren áll: az egyiket a kiadványok, a másikat a koncertek alkotják; ha az egyiket kirúgják alóla, meginog az egész – mondja a zenekarvezető,

aki azt is elárulta, hogy a tavalyi pandémiás időszakban egy másik kiadvány is megszületett, mintegy előremenekülésként a jelenlegi helyzetből, amelyet az is megnehezített, hogy a zenekarnak mindenféle támogatás nélkül, önerőből kellett finanszíroznia tevékenységét.

A Dalriada Őszelő című albuma már előrendelhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.