időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

Tévépremier a lengyel–magyar barátság napján az M5 csatornán

MTVA – Magyar Nemzet
2021.03.23. 08:37
Tévépremier a lengyel–magyar barátság napján az M5 csatornán

Immár tizennégy éve tartjuk számon március 23-át, mint a lengyel-magyar barátság napját. Ebből az alkalomból idén a két nép több évszázados történelmi és kulturális hagyományait mutatják be a közmédia csatornái egy hónapon keresztül. A jeles ünnephez csatlakozik a Duna Televízió, az M5 kulturális csatorna, a Kossuth rádió, valamint a Bartók és Dankó rádió is.

Ma láthatják először a nézők a magyar televízió műsorán Andrzej Wajda, Oscar-díjas lengyel filmrendező Tatarak – A kálmos illata című filmjét, amely ékes példája a lengyel és a magyar kultúra összefonódásának. A tévépremiert a közmédia M5 kulturális csatornája a lengyel-magyar barátság napján 21.00 órától sugározza.

A 2009-es filmdráma alapját Jaroslaw Iwaszkiewicz műve adja, amelyet Márai Sándor motívumaival egészített ki a világhírű rendező. Ám nem ez az egyetlen közös kulturális lengyel–magyar szál a film kapcsán: több szereplője is játszott már magyar filmekben. A főszerepet alakító színésznőt, Krystyna Jandat Szabó István Oscar-díjas Mephistójában is láthatták a nézők. Jadwiga Jankowska-Cieślakot Makk Károly Egymásra nézve című filmjében, Jan Englert pedig Gyöngyössy Imre és Kabay Barna filmrendezők Halál sekély vízben című drámájában. A magyar vonatkozású lengyel filmmel méltóképpen emlékezik meg a közmédia csatornája a két nemzet közti barátságról március 23-án, amely tizennégy éve ennek a példaértékű nemzetközi köteléknek az ünnepnapja.

A múlt feldolgozatlan traumája tönkreteszi az asszony életét
Fotó: MTVA

Marta a gyönyörű, középkorú nő egy munkamániás orvos felesége, sokat van egyedül. Bár a külvilág számára kiegyensúlyozottnak látszik, súlyos, feldolgozatlan traumája egész életét befolyásolja. A II. világháború alatt férjével elvesztették kamasz fiaikat, ami megváltoztatta egész további sorsukat. Marta rossz közérzetről panaszkodik, és a férje megvizsgálva azzal szembesül, hogy felesége súlyos beteg, menthetetlen. Az asszonyt régi barátnője látogatja meg. Marta a folyóparton felfigyel egy fiatal fiúra, Bogusra, és annak barátnőjére. Akár Marta valamelyik fia is lehetne Bogus és talán ezért is vonzódik hozzá az asszony… Andrzej Wajda többszörösen összetett filmet készített 2009-ben, amelyet akkor a Berlinale versenyprogramjába is beválogattak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.