ImprovisArt – Zenei improvizációk Balázs Jánostól

Április 25-én este 19 órától Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész ImprovisArt című szólóestjével az idén száz éve született Cziffra György előtt tiszteleg. Az online követhető zongoraest koncepciója azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, készítettek átiratokat ismert operákból és dalokból. A műsor Liszt Ferenctől Cziffra Györgyig, valamint Balázs János saját improvizációjáig terjed, s azt a kétszáz éves tradíciót mutatja be, amelyben az előadóművész az alkotóművész valódi társává válik.

Magyar Nemzet
2021. 04. 22. 18:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki egyszer hallotta játszani a művészt, egészen biztos, hogy szuggesztív és teljesen egyedi koncertélményben volt része. Balázs János a klasszikus zene XXI. századi interpretálását lebilincselően, a legmagasabb technikai felkészültséggel szolgálja. Különleges érzéke van megérinteni a közönséget, ezáltal elmosni az előadó és a hallgató közötti távolságot. Egyedi tematikájú hangversenyei, műsorválasztásai képesek hatalmas tömegeket és fiatalokat megszólítani, melyet minden esetben a klasszikus zene népszerűsítése érdekében tesz – áll a Cziffra fesztivál lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Cziffra György szellemisége, s ez által a liszti szemlélet és hagyomány tér vissza a színpadra, hiszen egészen Liszt Ferencig nyúlik vissza az az előadói szabadságon alapuló, egyedi interpretáció, mely tanítványán, Thomán Istvánon keresztül eljutott Dohnányihoz, Keéri-Szántóhoz, akiktől maga Cziffra György is megtanulhatta ezt és tovább örökíthette az újabb generációkra. A tájékoztatóban Balázs János úgy fogalmaz:

„Hiszem, hogy mi, előadóművészek küldők vagyunk: üzenetküldők a közönség, a befogadók felé. Azt az üzenetet, amit fentről kaptunk, vagy amely bennünk a zene hatására megszületett, úgy kell átadni a közönségnek, hogy dekódolni tudja.”

 

Balázs János zongoraművész az idén száz éve született Cziffra György előtt tiszteleg
Fotó: Cziffra100

A produkciót első alkalommal április 25-én este 19 órakor Zalaegerszegről, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremből, a Filharmónia Magyarországgal közös szervezésben, élő online közvetítés formájában követheti a közönség. A Cziffra György-emlékévben pedig további hazai és külföldi koncerthelyszínekre, fesztiválokra viszi el estjét a zongoraművész. A műsorban tíz mű hangzik el, köztük Wagner–Liszt Izolda szerelmi halála, Saint–Saëns–Balázs A hattyú, Liszt–Balázs 6. Magyar rapszódia, Rahmanyinov–Balázs Vocalise, Brahms–Cziffra–Balázs 5. és 6. Magyar tánc és Balázs János Improvizációk.

A koncertet élőben és díjtalanul közvetítik a Cziffra fesztivál honlapján, Facebook-oldalán, továbbá a Filharmónia web- és Facebook-oldalán, valamint YouTube- és Vimeo-csatornáján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.