Ön is támogathatja adója egy százalékával a nemzet fiatal tehetségeit

Világviszonylatban is egyedülálló a Nemzeti tehetség program, amely az anyaországi és a külhoni tehetséges magyar fiatalokat támogatja. Az állami segítségnyújtás mellett, idén is lehetőség nyílik a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlására – jelentette be Novák Katalin, családokért felelős miniszter.

Magyar Nemzet
2021. 04. 27. 12:38
NOVÁK Katalin
Balatonszárszó, 2020. július 4. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kiosztja a diákok telefonjait egy szavazáshoz a Nemzeti Tehetség Program Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramjának táborában Balatonszárszón 2020. június 4-én. A táborban 49 kiemelkedő tehetségű fiatal vesz részt, akik közül kiválasztanak 20 hallgatót, akik tovább versenyezhetnek a külföldi tanulmányokat támogató ösztöndíjért. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti tehetség program nem más, mint befektetés a jövőbe, hiszen a magyar fiatal tehetségek számára óvodás kortól egészen a felnőtté válásig támogatást nyújt. Novák Katalin családokért felelős miniszter arról tájékoztatott, hogy az eddigi évek során 24 milliárd forintnyi összeg került a támogatottakhoz, ebből

átlagosan évi egymilliárd forintot tesz ki a személyi jövedelemadó felajánlás, amelyet központi forrásból egészítenek ki, idén már 3,6 milliárd forintra.

Mindemellett továbbra is futnak a jól bevált programok, mint az Országos középiskolai tanulmányi verseny vagy az Országos tudományos diákköri konferencia versenyei, melyeket szintén a Nemzeti tehetség program segít. Vannak olyan új kezdeményezések is, mint a Stipendium Peregrinum, amely arra nyújt lehetőséget, hogy a fiatal tehetségek a világ legkiválóbb egyetemein tanulhassanak állami ösztöndíjjal, valamint kifejezetten vállalkozó fiatalok számára ősszel hirdetik meg a Start Ösztöndíjat. Emellett a program évről-évre elismeri a tehetséggondozó szakembereket is.

Novák Katalin kiosztja a diákok telefonjait egy szavazáshoz a Nemzeti tehetség program Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramjának táborában Balatonszárszón 2020. június 4-én.
Fotó: MTI/Varga György

A program sikerét a számok mérik: évi háromszázötvenezer támogatott fiatal, kétszázezer egyéni támogató, a Nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíj pályázaton keresztül öt év alatt háromezer-hétszáz – egyéni úton támogatott – fiatal; köztük fotósok, kutatóorvosok, művészek, sportolók és applikációfejlesztők is, mint Horváth Milán, a Matinno megalkotója. Ez egy olyan, általános iskolások számára kifejlesztett innovatív matematikai alkalmazás, amelynek köszönhetően élménnyé válhat a számtantanulás. Okostelefonra, valamint számítógépre is letölthető, és már egy második osztályos tanuló is önállóan tud gyakorolni vele.

A Matinnot immár több mint tízezren használják.

Polgár Judit is a program támogatója, minden idők legjobb női sakkjátékosa, nemzetközi sakknagymester, aki idén a Nemzeti tehetség program védnöke. Ő a saját példájával arra ösztönzi a fiatalokat, hogy tehetséggel és szorgalommal világraszóló eredményeket érhetnek el. Elmondása szerint a tehetséges fiatalokat mindig a kíváncsiság viszi előre, de, hogy célba is érjenek, szükség van a támogatásukra; dicséretre, biztatásra, felkészítésre és anyagi segítségnyújtásra.

Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester a Nemzeti tehetség program idei védnöke
Fotó: Soós Lajos/MTI

Ez utóbbihoz bárki hozzájárulhat személyi jövedelemadója egy százalékának felajánlásával a 1823-as technikai számon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.