Jankovics Marcell arra intett, hogy Európa Trianonja is eljöhet

- Furcsa, de Európa végét lehet kiolvasni Magyarország történelméből, mert a perdöntő valóban az lesz, hogy hányan leszünk – mondta 2019-ben a Magyar Nemzetnek Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, amikor a Trianon című képeskönyvéről kérdeztük.

Pataki Tamás
2021. 05. 29. 14:11
JANKOVICS Marcell
A közmédia életműdíjával kitüntetett Jankovics Marcell budapesti otthonában 2019. április 1-jén Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Trianon című képeskönyvében, melyben megrajzolta a trianoni diktátumhoz vezető utat és a huszadik századi magyar sorsot is, tabuk nélkül jelentek meg a román kegyetlenkedések, a háborús pusztítás, a vörösterror, de Jankovics Marcell a magyar főnemességet is tetemre hívta benne. A lapunknak adott interjúban a művész hangsúlyozta, hogy Mohácsnál kezdte az eseményeket, mert ha nincs a hódoltság időszaka, ha nem véreztetik ki a törökök az országot, akkor valószínű, hogy idővel elmagyarosodott volna a Kárpát-medence.

Súlycsoportok. Illusztráció Jankovics Marcell könyvéből Forrás: Trianon képeskönyv

– Nem így történt. Nemzetiségi állam lettünk, és ezzel a ténnyel szembe kell néznünk. Bánffy Miklós trilógiájából megtudhatjuk, mennyire önzők és rövidlátók voltak a magyar főnemesek. A székely góbé ugyanis szabad ember volt, ezért nem volt hajlandó bármilyen munkát elvégezni. Errefel behívták a románokat.

Ez pedig napjainkban is nagyon időszerű, mert ugyanez történik Európában: behívják az olcsó munkaerőt, mert az európaiak nem akarnak minden piszkos munkát elvállalni. Furcsa, de Euró­pa végét lehet kiolvasni Magyarország történelméből, mert a perdöntő valóban az lesz, hogy hányan leszünk. A történelem már kipróbálta ezt a forgatókönyvet Magyarországgal, láthatjuk ennek a következményeit.

Csak hát a történelem arra is megtanít minket, hogy bizony ismétlődnek a dolgok, látjuk a különbségeket, de érezzük az azonosságokat is.

A teljes interjút, melyben az akkor készülő Toldiról és sok más egyébről is beszél, ITT lehet elolvasni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.