Jankovics Marcell-emlékest a közmédia csatornáin

Az életének nyolcvanadik évében elhunyt Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze, rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész a Duna Televízió egyik alapító kurátora is volt, 2019-ben a közmédia életműdíját, a Csoóri Sándor-díjat vehette át. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotóra remekműveivel emlékeznek a közszolgálati csatornák.

Forrás: MTVA2021. 05. 29. 17:35
null
Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közmédia emlékadásokkal búcsúzik Jankovics Marcelltől. A közszolgálati csatornák példaértékű munkássága előtt tisztelegve ma a Nemzet Művészének szentelik esti műsoraikat.

A Duna Televízió 19.40-től a Magyar népmesék animációs sorozat egyik darabját adja. Majd 19.50-től egy másik klasszikus, a János vitéz lesz látható. Petőfi Sándor művét Jankovics Marcell feldolgozásában 1973. május 1-jén mutatták be a hazai mozik, ez volt az első magyar egész estés rajzfilm.

Az M5 csatorna a Nagyok című műsorában 19.35-től foglalkozik a közmédia díjas rajzfilmrendezővel. 20.35-től az Oscar-díjra jelölt Sisyphus című animációs filmet láthatják a nézők. Az ősi monda elevenedik meg: a sisyphusi küzdelem heroikus megjelenítése, mint az örök emberi tevékenység, az alkotómunka szimbóluma. 21.35-től Az ember tragédiája című alkotását vetíti a csatorna.

A Kossuth rádión 20.30-tól egy 2016-os felvétel lesz hallható. Az Arany Pálma-díjas alkotóval Csűrös Csilla beszélgetett a Történet hangszerelve című műsorban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.