Jankovics Marcell a Bibliát vitte volna egy lakatlan szigetre

A karantén idején kezdeményezett könyvajánló sorozatunkban a grafikusművész is ajánlotta az egyik kedvenc olvasmányát az olvasóinknak.

Pataki Tamás
2021. 05. 29. 15:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jankovics Marcell azzal kezdte írását, hogy „barbár vagyok”, tehát egy lakatlan szigetre inkább baltát, gyufát és horgászbotot vinne. A Könyv a Karantén-szigeten című sorozatunk viszont megengedte a könyvet is, a művész éppen azt választotta, amivel akkor dolgozott: a Bibliát.

„A számomra megválaszolatlanul, megfejtetlenül hagyott részei izgatnak azóta, hogy a Bibliáról tervezett rajzfilmsorozatom elakadt. Négy éve írom a Róla szóló könyvemet. Szépen, mondatról mondatra haladva. Most, hogy több időm van, tempósabban. Az első kötet megjelent volna a könyvhétre, ha nem tör ki a járvány. Valójában nem egy könyvet olvasgatok, valóságos könyvtárka vesz körül e tárgyban, nem beszélve az internetről, több fordítás, lexikonok, történelmi és mitológiai szakmunkák, olyan különlegességek, mint a Zohár, a Talmud, A zsidó vicc világképe Hernádi Miklóstól vagy Tarr László: A kocsi története.

Nem teológiai kérdések foglalkoztatnak, sem a keletkezéstörténete.

A jelképei és emberismeretéből adódó aktualitásai. A bibliai elbeszélések, jelképek párhuzamai a görög mítoszokban, a magyar népmesékben; nyelvi párhuzamok, szóátvételek a héber és indogermán nyelvek között; bibliai eredetű szavunk járása; hogyan ismétli magát a történelem; mit merített Sztálin, a papi szeminarista belőle; az emberi gyengék változatlansága (mint a határkövek tilitolija), vagy hogy milyen szerepet játszott például József története a hollywoodi „filmstílus” születésében.

A számok, nevek, fák bűvölete, a fény szerepe az istenkép kialakulásában, és sok más a hiten innen és valláson túl.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.