Nem történt jogsértés a független előadó-művészeti szervezetek támogatásakor

Az Emmi a kormányrendelet alapján járt el. A pályázók jogosultságát a pályázati kiírás alapján állapította meg.

Forrás: EMMI2021. 05. 12. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma visszautasítja a sajtóban megjelent állítást, amely szerint törvénytelenül járt el a 2021. évi, a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezeteknek kiírt működési pályázatok kiírása és elbírálása során.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az érvényben lévő kormányrendelet alapján járt el, amely rögzíti, hogy a minősítéssel nem rendelkező színházak, táncegyüttesek és zeneművészeti szervezetek támogatására kiírt működési célú pályázatok bírálatát szakmai kuratórium látja el. A kuratórium a működési szabályzatában rögzítettek szerint végzi a munkáját és hozza meg szakmai döntését. A kuratórium tagjának az adott pályázattal kapcsolatban felmerülő érintettségét jelölnie kell. Érintettség esetén a kuratóriumi tag nem pontoz és nem értékel, a kuratóriumi ülésen az adott pályázat bírálatában nem vehet részt.

A kuratórium a pályázók jogosultságát a pályázati kiírás alapján állapította meg. A közpénzből nyújtott támogatások átláthatóságát szintén jogszabály rögzíti, melynek előírásait a minisztérium maradéktalanul betartotta.

A szakmai kuratórium elsőként a küszöbkritériumok teljesülését vizsgálta. A küszöbkritériumok olyan feltételek, amelyek teljesítése esetén a pályázat tartalmilag értékelhető. Amennyiben a küszöbkritériumokként megfogalmazott feltételek mindegyike maradéktalanul nem teljesült, úgy a kuratórium a pályázatot érdemben tovább nem vizsgálta, és szakmailag érvénytelennek minősítette.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma betartotta a 2020. április 6-án Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kásler Miklós EMMI miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester által aláírt közös működtetési megállapodást, amely szerint a budapesti székhelyű, nemzeti előadó-művészeti szervezetnek vagy kiemelt előadó-művészeti szervezetnek nem minősített szervezetek működésének, illetve szakmai programjuk megvalósításának a támogatására irányuló pályázatok esetében a szakmai kuratórium tagjait a miniszter a főpolgármester egyetértésével kéri fel, és a miniszter vállalja, hogy a szakmai kuratórium javaslatától a támogatói döntések meghozatalakor nem tér el. Ennek értelmében sem az érintett előadó-művészeti bizottság, sem a minisztérium nem bírálta felül a budapesti kuratórium döntését.

Kelet-közép Európában Magyarország adja a legtöbb forrást a független művészeknek. Továbbá jelentős forrást juttat a nemzeti és megyei intézmények támogatására is. Az odaítélt összegekről megannyi, a törvényi előírásoknak megfelelően összeállított bizottság dönt. Budapest esetében például a főpolgármesteri szempontok is erőteljesen érvényesülnek – áll az Emmi sajtóközleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.