időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Rangos fődíjat nyert a Népirtás Pozsonyligetfalun című film

Forrás: hirado.hu
2021.06.27. 08:09
Rangos fődíjat nyert a Népirtás Pozsonyligetfalun című film

A Magyar Mozgókép Szemle legjobb rövid dokumentumfilm díját nyerte el a Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm – írja cikkében a Hirado.hu

A dokumentumfilm a Ligetfalu településen fekvő táborrendszerrel foglalkozik, melybe már a második világháború utolsó heteitől kezdve tömegesen hurcolták, deportálták a Pozsonyban és annak környékén élő magyar és német lakosság többezres tömegeit. A film az MTVA Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült a Becsengetünk Produkció Kft. gyártásában.

A filmet Géczy Dávid és Udvardy Zoltán rendezte, producere: Skrabski Fruzsina.

Az 1945–1947 között működő internáló- és koncentrációs táborba szinte kizárólag magyar és német polgári lakosok kerültek, családostól. Az alkotásban megszólal a németek számára elkülönített tábor egyik, magyar nemzetiségű túlélője.

A dokumentumfilm feltárja a táborban kivégzett, közel száz magyar levente történetét is.

Rávilágít arra az összefüggésre is, hogy a ligetfalui kijelölt táborhely őrzésére Prágából Pozsonyba érkező szlovák ezred állománya több száz fős vérengzést rendezett útközben, a morvaországi Prerovban, ahol a Felvidékről korábban a front elől Nyugat felé menekült, s most hazafelé tartó, magyar és német családokat szállító vonat haladt át.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: YouTube/Képernyőfotó

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.