Falfestményen Cziffra György zongoraművész

A Batthyány téri HÉV végállomáson bárki megtekintheti a korabeli fotó alapján készült alkotást.

Magyar Nemzet
2021. 07. 14. 13:00
null
Fotó: BERTA HAJNALKA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Neopaint Works alkotócsoport kivitelezésében a Cziffra György-emlékév megrendelésére készült el a Cziffra Györgyöt ábrázoló falfestmény a HÉV Batthyány téri végállomásánál, a MÁV-HÉV Zrt. biztosította helyszínen. A kép egy korabeli fotó alapján készült, amely a művészt zongorázás közben ábrázolja. Az eredeti fényképet Erich Auerbach készítette és a Getty Images tulajdona. Az alkotók – akik többek között a Nemzet Színészeiről készült falfestményt, valamint az Arany János portrét, a 6:3 – Az évszázad mérkőzését, a Rubik-kockát és az 1956 emlékfalak című falfestményeket is készítették – elsősorban olyan témákat keresnek, amelyekben megidézhetik Magyarország múltját, neves magyar személyiségeket, eseményeket, így esett választásuk az emlékévben Cziffra Györgyre, akinek életútja példaként szolgálhat a ma embere számára is.

– Napjainkban az utcai falfestés reneszánszát éli a nagyvilágban. Levetkőzve azt az előítéletet, hogy ez graffiti, mostanra egy megbecsült és nagyra tartott művészeti ágazattá nőtte ki magát. Az emberek csodálattal tekintenek fel egy-egy óriás festményre, és elgondolkoznak azon, hogy miként is készülhetett. Mostanában különösen nagy értéke van a kézzel készült dolgoknak, ebben a fullasztó digitális világban – mondta a Neopaint részéről Jankovits Barnabás.

 

Cziffra György-emlékév

A világhírű magyar zongoraművész születésének századik évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. A Cziffra100 eseményeiről a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak. Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.