A Bükkös-patak partját ismét festők népesítik be

Alig várták a szentendrei képzőművészek, hogy vége legyen a járványügyi korlátozásoknak, és újra találkozhassanak egymással és a képzőművészet kedvelőivel. Tavasz végén-nyár elején már rendeztek egy szabadtéri tárlatot, augusztus 28-án újra várják az érdeklődőket a Bükkös-patak partjára.

Kerékgyártó György
2021. 08. 26. 7:30
Fotó: Görög László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második alkalommal rendezik meg idén a szentendrei szabadtéri tárlatot szombaton. A kiállítók névsora tekintélyes.
Sok mindenről híres Szentendre, az egyik fontos erénye, hogy az itt élő és alkotó képzőművészek közül sokan képesek és hajlandók időnként felrúgni a megszokott rendet, és valami újba belevágni. Így született meg a hatvanas-hetvenes évek fordulóján a szentendrei szabadtéri tárlat ötlete a Vajda Lajos Stúdió alkotói köré­ben. Ennek újdonsága az volt, hogy a műveket csupán egyetlen napra állították ki, mellőzve minden formalitást. Az alkotások az utcán, falakra, kerítésekre akasztva voltak ­láthatóak. Mivel előre be nem jelentett eseményről volt szó, kezdetben a szocialista rendszer szemét is szúrta, aztán mégis évtizedeken át a kisváros egyik megszokott eseményeként tartották számon.
Nemrégiben három fiatal képzőművész vette át az egykori alapítóktól az esemény szervezését: Istók Bernadett, Verebélyi Diána és Görög László. Az elmúlt év pedig rámutatott a szabadtéri tárlat valódi jelentőségére. A járványügyi korlátozások alatt derült ki, hogy nem csak egyszerűen kulturális, sokkal inkább társasági eseményről van szó, ahol a művészek egymással, a közönséggel, kurátorokkal, galériatulajdonosokkal találkozhatnak, ahol – elrugaszkodva a hagyományos kiállítótermi protokolltól – kötetlenül, oldottan beszélgethet mindenki egymással, ráadásul – mert ma már ez is nagyon fontos – a vírusfertőzés lényegesen kisebb kockázatával.
 

Montázs a három szervező alkotásaiból   Fotó: Verbélyi Dia

A szentendrei szabadtéri tárlatot idén tavasszal már megrendezték egyszer, ennek sikerén felbuzdulva a szervezők – újabb résztvevők meghívásával – augusztus 28-ára újra meghirdették a rendezvényt. Aki látni szeretné, a Bükkös-patak partjára látogasson el a Kanonok utca és az Apor híd között. Tíz órától helyezik ki az alkotók a műveket, 10.30-kor tartják a hivatalos megnyitót, és a tervek szerint 16 óráig várják az érdeklődőket.
A kiállítók: Verebélyi Diána–VéDia, Görög Art László, Istók Bernadett, Hervé-Lóránth Ervin, Erdős Mária Éva, Lukács Róbert, Ef Zámbó Ede, Ef Zámbó István, Ef Zámbó Szonja, Gasztonyi Kálmán, Bors Györgyi, Kemény Zoltán, Sebestyén András, Weiler Péter, Lázár Rebeka, Városi Gabriella, Végh Lajos, Pistyur Imre, Pistyur Gabriella, Palyov Péter, Farkas Bori, Kántor Ági, artPapachristos, Bolega Anita, Alattyáni István Tyutyu, Borbély Tamás, Bojtor Verabella, Kaszai Krisztina, Krizbai Gergely Krizbo, Ezüst György Zoltán, Gergely Ferdinánd, Kozák Béla, Vári Zsolt, Csapó Ida, Gedeon Irén, Darmó Éva, Belánszky Demkó Beáta, Bognár Eszter–Szteeart; Elek Ágnes, Takács Judit, Wild-Zentai Mariann, Keresztesi Monica, Lázár Rebeka.

(A borítóképen a korábbi sikeres rendezvény. Fotó: Görög László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.