Kárpátaljára viszi a Carmina Buranat az Opera

A 2018-ban megújult Beregszászi Arénában idén Carl Orff Carmina Buranaját adja elő a Magyar Állami Operaház augusztus 22-én.

Magyar Nemzet
2021. 08. 17. 18:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2018-ban megújult Beregszászi Arénában idén Carl Orff Carmina Buranaját adja elő a Magyar Állami Operaház augusztus 22-én. 

A háromezer férőhelyes szabadtéri játszóhelyen – amely kormányzati támogatással, és az opera közreműködésével újult meg –, a Bánk bán koncertszerű előadásával indította el a Magyar Állami Operaház azt a kezdeményezését, amely során minden évben ellátogatnak a kárpátaljai magyar városba. 2019-ben a Hunyadi László került színpadra az előadásukban. 

Carl Orff oratóriuma, a Carmina Burana világi dalokat tartalmaz, melyeket egy XIII. századi versgyűjteménykódexben találtak, ezeket adják elő a szólóénekesek és a kórus, zenekari kísérettel. A Carmina Buranaban felcsendülő huszonnégy dalt Orff a tavasz, az ivó és a szerelem témakörbe csoportosította, melyekhez változatos zenét komponált. 

A beregszászi előadás szólistái Kolonits Klára koloratúrszoprán, aki a 2019-es Hunyadi Lászlóban Szilágyi Erzsébet szerepében volt látható, valamint Haja Zsolt, aki ugyanitt Petur Bán bordalát énekelte, és Szappanos Tibor, aki V. László volt a Kárpát-Haza OperaTúra ungvári Hunyadi László-produkciójában 2017-ben. Az Opera együtteseit Kesselyák Gergely vezényli.  

Kolonits Klára koloratúrszoprán    Fotó: Magyar Állami Operaház/Emmer László

A részvétel ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött, amit a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél és Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnél  lehet megtenni. A helyek az érkezési sorrend szerint foglalhatók el.  

A produkciót ezt követően a szeptember 9-én megrendezésre kerülő pécsi Zeneszüret Fesztiválon láthatja a közönség. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.