Elkezdődött a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat

– A kultúra közösséget épít, összeköt – mondta a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat ma délutáni megnyitóján Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára. A mától vasárnapig tartó rendezvény több mint ezer programmal várja az érdeklődőket.

2021. 09. 24. 19:05
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár adott helyet a Kultúrházak éjjel-nappal országos megnyitó eseményének ma délután. A háromnapos országos eseménysorozatot Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg. 

A kultúra  közösséget épít, összeköt. Közösségeinket a kultúra szövete tartja össze

 – hangsúlyozta Vitályos Eszter, hozzátéve, hogy a megnyitó helyszíne, Pomáz szimbóluma a kultúrák egymás mellett élésének, hiszen a város egyszerre otthona több nemzetiségnek is. Külön köszöntötte a népművelőket, akik fontos munkát végeznek, mint mondta, ők a közösség motorjai.

Novák Péter, zenész, színész, rendező, a rendezvény védnöke kiemelte: fontos, hogy értékeinket, kultúránkat együtt, közösségben élhessük át, ünnepelhessük meg, s ebben jelentős szerepe van a kultúrházaknak. Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a Kultúrházak éjjel-nappal fő szervezője elmondta, hogy 2019-ben 63 millió alkalommal kereste fel a közönség a kultúrházakat, s ez is azt mutatja, mennyien érdeklődnek a közösségi rendezvények, az intézményhálózat iránt. Nyári Darinka, a Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója a megnyitón úgy fogalmazott a beszéde során: – Szeretnénk, ha nem csak ezen a hétvégén övezne minket ez a kiemelt figyelem, hiszen minden nap értéket adunk.

Fotó: Kurucz Árpád

Pomáz példát mutat abból, hogyan lehet egymás kultúrájának tiszteletben tartásával, megismerésével együtt élnie öt nemzetiségnek. A megnyitó programjai között is megmutatkoztak az itt élő nemzetiségek. Fellépett a Kossuth-díjas szerb Vujicsics együttes, Máté Erika roma folklórénekesnő, de helyet kapott a német nemzetiségi iskola néptánca, valamint a Kevély táncegyüttes produkciója.

Fotó: Kurucz Árpád

A korábbi évek gyakorlatát követve a négyszáz helyszín közül idén is minden napnak van egy főszereplője: szombaton Tarján a lehető legváltozatosabb programokat kínálja, több színtéren. Az évek óta megrendezett tarjáni szüreti felvonulás szorosan kapcsolódik a helyi bortermelő hagyományok ápolásához és megőrzéséhez. A településen élők vendégszeretete, az egymás iránti tisztelet és a falu szépsége, rendezettsége miatt sokan szívesen látogatnak el Tarjánba. Az érdeklődők szüreti készülődésbe, kézműves-foglalkozásokba, ékszerkészítésbe, kosárfonásba is bekapcsolódhatnak, de nyitott pincékkel, bor- és mustkóstolással is várják a látogatókat.

A vasárnapi programok kiemelt helyszíne Miskolc, a diósgyőri vár melletti Lovagi Tornák tere és Vásártér, ahol tizenhatféle középkori játékot próbálhatnak ki az oda látogatók, valamint különleges fegyvermustrának lehetnek tanúi. A Vásártéren kézművesek, vásárosok, piktorok, utcazenészek, apródok és udvarhölgyek mutatkoznak be, íjászbemutatót tartanak, és a látogatók kipróbálhatják a betűvetést, a láncing- és hangszerkészítést is.

A Kultúrházak éjjel-nappal programsorozaton idén is részt vesznek határon túli települések, táncházat tartanak a délvidéki Szabadkán és a felvidéki Komáromban. Színes programokban tehát nem lesz hiány, az országos kínálatról az esemény honlapján tájékozódhatnak.

Borítókép: jelenet a pomázi megnyitóról. Fotó: Kurucz Árpád

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.