Művészet és bűnmegelőzés

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szeptember 28-án bűnmegelőzési szakmai napot tartott Százhalombattán. A nagyszabású konferencia egyik előadója volt Fazekas István, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense, Jókai-díjas drámaíró, akinek a prezentációját színművészek is segítették.

Magyar Nemzet
2021. 10. 05. 11:46
Fotó: Halom Tv
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozó hatóságok feladata a bűncselekmények gyors és alapos felderítése, és annak konzekvens biztosítása, hogy az elkövetők felelősségre vonása a jogszerűen beszerzett bizonyítékok felhasználásával megtörténhessék. A rendészeti és társszervek egyik legfontosabb célkitűzése ugyanakkor a bűnmegelőzés, amely csakis nagyfokú társadalmi együttműködéssel lehet hatékony. Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna rendőr alezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkaptányság bűnmegelőzési osztályának vezetője kiemelte, hogy éppen ennek érdekében dolgozták ki azt a prevenciós programot, amelynek nemcsak a rendészeti szervek dolgozói és a kapcsolódó társszervek, hanem a polgárőrségek, a gyámhivatalok és egyes pedagógusok is részesei.

A témát illetően a büntetőjogi problémák szemléltetése az irodalom segítségül hívásával olyan újszerű, interdiszciplináris megközelítési mód, amely a bűnmegelőzés gyakorlati kérdéseinek tisztázása során is produktív lehet.  

Fazekas István drámaíró, egykori büntetőjogász tanulmányokkal és rendszeres előadásokkal segíti a rendőrség munkáját. A drámaírót az elmúlt évben Szatmáriné Berczi Dolóresz rendőr százados, az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója kérte fel a szakmai együttműködésre. A rendőr százados elmondta, akkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy az irodalom tükrében való büntetőjogi vizsgálódásnak bűnmegelőzési aspektusból is van létjogosultsága, amikor 2012 nyarán a felvidéki ÉS? Színház előadásában láthatta Fazekas Istvánnak az Elvira című drámáját. Ez a színdarab az uzsora-bűncselekmények elkövetőit és áldozatait olyan mélyreható jogi és lélektani tárgyilagossággal mutatja be, hogy a jogalkalmazóknak is tanulságos lehet az ismerete. 

A szakmai nap résztvevői      Fotó: Halom TV

A Százhalombattán most megtartott szakmai napon elsősorban a vagyon elleni bűncselekmények különféle alakzatait vették górcső alá a rendőrség dolgozói.  Fazekas István drámaíró előadása leginkább az uzsora-bűncselekményről szólt, elsődlegesen azt vizsgálta, hogy az uzsorások milyen csalárd biztosítékokat használnak az uzsorahaszon megszerzése érdekében, s miként keltik egyes fiduciárius garanciákkal gyakorta azt a látszatot, mintha valamiféle csalás áldozatai lennének. Ennek illusztrálására Shakespeare A velencei kalmár című drámájából és Mikszáth Kálmánnak A Noszty fiú esete Tóth Marival című regényéből, valamint a már említett Elvira című színdarabból – Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas színművésznő és Jánosi Dávid színművész előadásában – több jelenetet is bemutattak. Ezt követően néhány bűncselekménytípusra vonatkozóan a rendőrök a színészek közreműködésével egy olyan interaktív dramatikus játékban vehettek részt, amelyet Fazekas István instruált. 

A következő szakmai nap témája az intézkedő rendőrök helyes kommunikációja lesz. 

Borítókép: Gregor Bernadett, Jánosi Dávid és Fazekas István a szakmai napon. Fotó: Halom TV

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.