„Rögös az út a csillagokig”

A Magyar Batthyány Alapítvány második alkalommal ítélte oda a gróf Batthyány Lajos-, és gróf Zichy Antónia-díjakat. Az elismeréseket olyan személyek kaphatják, akiknek példamutató a tevékenységük a nemzetért, a közösségekért, a családért, a magyar földért, a hitért. Az idei év díjazottjai, Kónya Imre és Bogyay Katalin tegnap vehették át elismerésüket Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél rendezett díjátadón. Idén először posztumusz díjakat is adományoztak.

2021. 10. 07. 7:46
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Batthyány Alapítvány, gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és felesége, gróf Zichy Antónia emléke előtt tisztelegve támogat minden olyan kiemelkedő és példamutató tevékenységet vagy hősies cselekedetet, amely korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ ad. 

Ezzel pedig a magyar nemzet jobbítását, Magyarország sikerességét és nemzetközi elismertségét, a gazdálkodói tradíciók megőrzését és megújulását, a kisközösségek és a család egységét, a hitbéli és egyetemes értékek érvényesülését, a tudomány, kultúra, művészet és oktatás fejlődését is erősíti. A díjak egyidejűleg erkölcsi és anyagi elismerések.

Tavaly a férfi díjazott Balog Zoltán református püspök volt, a női díjazott pedig a kárpátaljai Nagy Natália, az Ungvári Nemzeti Egyetem docense. Ők idén a díjátadó fővédnökei. A Magyar Batthyány Alapítvány hagyományt kíván teremteni abból, hogy minden évben választanak egy arra az esztendőre érvényes jelmondatot. Idén a következő lett: „Per aspera ad astra – Rögös az út a csillagokig”.

A Batthyány-örökmécsesnél a nemzeti gyásznap alkalmából tartott koszorúzás után, a díjátadón Batthyány-Schmidt Margit, az alapítvány elnöke fedte fel a díjazottak kilétét. Az elnök elmondta, hogy számos jelölés érkezett, melyek összesítése után 

a gróf Batthyány Lajos-díjat Kónya Imre, az 1989-ben alakult Ellenzéki Kerekasztal kezdeményezője, a gróf Zichy Antónia-díjat Bogyay Katalin nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, író érdemelte ki. Idén először ítéltek oda posztumusz díjakat, Balázs Ferenc énekesnek és Zimányi Vera egyetemi tanárnak. 

A díjakat Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Batthyány-Schmidt Margit és Batthyány Boldizsár adta át. Potápi Árpád kiemelte: 

– Mindkét díjazott, Kónya Imre és Bogyay Katalin munkássága, tevékenysége, szellemisége idehaza és határon túl is értékteremtő, megismételhetetlen és örök érvényű.

A borítókép Teknős Miklós fotója

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.