A Zongora sorozatban mutatják be Balázs János új lemezét

Balázs János zongoraművész a Cziffra-emlékévre állította össze ImprovisArt című műsorát, amely a világ számos pontján bemutatkozott már Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából, és most lemezen is megjelent az olasz Sheva kiadó gondozásában. A lemezbemutató koncertre a Zeneakadémián kerül sor november 15-én az MVM Koncertek A zongora sorozat keretében, amikor a teljes koncertprogram először lesz élőben hallható Budapesten.

Magyar Nemzet
2021. 11. 10. 20:15
Forrás: Müpa Budapest
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zongoraest koncepciója azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A műsor Liszt Ferenctől Cziffra Györgyig, valamint Balázs János saját improvizációjáig terjed, és bemutatja azt a 200 éves tradíciót, amelyben az előadóművész az alkotóművész valódi társává válik.

Részlet a kiadói ajánlásból:

Aki egyszer hallotta játszani a művészt, egészen biztos, hogy szuggesztív és teljesen egyedi koncertélményben volt része. Balázs János a klasszikus zene XXI. századi interpretálását lebilincselően, a legmagasabb technikai felkészültséggel szolgálja. Különleges érzéke van megérinteni a közönséget, ezáltal elmosni az előadó és a hallgató közötti távolságot. Egyedi tematikájú hangversenyei, műsorválasztásai képesek hatalmas tömegeket és fiatalokat megszólítani, melyet minden esetben a klasszikus zene népszerűsítése érdekében tesz.

Az album borítója

Cziffra György szellemisége, s ezáltal a liszti szemlélet és hagyomány tér vissza a színpadra, hiszen egészen Liszt Ferencig nyúlik vissza ez az előadói szabadságon alapuló, egyedi interpretáció, mely tanítványán, Thomán Istvánon keresztül eljutott Dohnányihoz, Keéri-Szántóhoz, akiktől maga Cziffra György is megtanulhatta ezt és továbbörökíthette az újabb generációkra.

Hiszem, hogy mi, előadóművészek küldők vagyunk: üzenetküldők a közönség, a befogadók felé. Azt az üzenetet, amit fentről kaptunk, vagy amely bennünk a zene hatására megszületett, úgy kell átadni a közönségnek, hogy dekódolni tudja

– nyilatkozta Balázs János.

Az album elérhető a Sheva weboldalán, Budapesten Müpa lemezboltjában és a Rózsavölgyi Zeneműboltban kapható. A november 15-i lemezbemutató koncertre jegyek ITT kaphatók.

Az ImprovisArt – lemezbemutató koncert programja

  1. J. S. Bach–Busoni: D-dúr prelúdium és fúga, BWV 532
  2. Wagner–Liszt: Izolda szerelmi halála 
  3. Schumann–Liszt: Widmung
  4. Saint-Saëns–Balázs: A hattyú
  5. Liszt–Balázs: VI. magyar rapszódia
  6. Rachmanyinov–Balázs: Vocalise
  7. Puccini–Balázs: Lauretta áriája
  8. Brahms–Cziffra–Balázs: 5. és 6. magyar tánc
  9. Ponce–Balázs: Estrellita
  10. J. Strauss–Balázs: Reminiszcencia parafrázis

Borítókép: Balázs János zongoraművész (Müpa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.