Adventtől vízkeresztig kínál ünnepi programokat Szentendre

A Szentendrei Kulturális Központ idén is megszervezi az Advent Szentendrén elnevezésű programsorozatot és ünnepi díszbe öltözteti a várost november 28. és január 10. között. Adventi vásár, gyertyagyújtások, szabad- és beltéri rendezvények, köztük koncertek, kiállítások és filmvetítések is várják a látogatókat.

Magyar Nemzet
2021. 11. 20. 15:01
Fotó: Szentendrei Kulturális Központ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra ünnepi pompában tündököl az adventtől vízkeresztig tartó időszakban Szentendre történelmi belvárosa. A központi helyszín a Fő tér, ahol a város hatalmas karácsonyfája mellett az adventi koszorú, betlehem és világító hógömbök is helyet kapnak. A négy adventi vasárnap délutánján ünnepélyes gyertyagyújtásra várják Szentendre lakóit és a városba érkezőket a Fő téri kereszt körül elhelyezett óriási adventi koszorúnál, ahol harangjátékkal és a szentendrei Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola népzene szakos diákjainak énekeivel veszi kezdetét az ünnep minden vasárnap.

A gyertyagyújtást és a rövid beszédet követően a város keresztény felekezeteinek vezetői mondanak el egy-egy közös imát, majd adventi fényfestéssel kedveskednek a Szentendrére látogatóknak. 

 

A Dumtsa Jenő utcai adventi vásáron, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is helyi és környékbeli kistermelők és minőségi kézműves termékeket készítő árusok kínálják portékáikat. Természetesen a szervezők idén sem feledkeznek meg a gasztronómiáról, mindemellett a helyi művészek pavilonjai is várják a látogatókat. Az ünnepre készülődés időszakában, a templomok városában megtalálható felekezetek mindegyike olyan egyházi programokkal készül, melyek betekintést nyújtanak egymás hitébe és adventi szokásaiba. Az Amitől jó a világ programsorozatban Szentendre város civil szervezetei, egyesületei jótékonysági akciókat szerveznek, hogy a bevételből támogatni tudják a nehezebb körülmények közt élő lakosokat.

A Holle anyó varázslata című színházi produkcióra várják a kicsiket és nagyokat egyaránt december 17-én, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermébe. Másnap, december 18-án, a Péter-Pál-templomban az esti mise után a Musica Beata Vegyeskar és az Új Szentendrei Kamarazenekar közreműködésével valósul meg a hagyományos adventi hangverseny.

A nyáron nagy népszerűségnek örvendő Szentendrei Teátrum sem zárja be kapuit az ünnepekre.

December 12-én a SzentEndrei Szalonban Nagy Barbara festőművésszel és Németh Kristóf színművésszel beszélget Endrei Judit. December 18-án a k2 Színház elgondolkodtató előadása, a Béke-betlehemi játék egy részben érkezik a MANK Galériába. A produkció nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy tovább szövi a három betlehemi pásztor történetét. Karácsonyi csillagok címmel a Szentendrén élő Fischl Mónika primadonna ad adventi koncertet december 19-én a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében. Az énekesnő vendége egyik legkedvesebb színházi partnere, Dolhai Attila lesz.

Fischl Mónika Szentendrén élő primadonna           Fotó: Facebook

A P’Art moziban karácsonyi premierfilmek várják a nézőket. Két magyar alkotás is debütál, Tiszeker Kornél Nagykarácsony című mozija és Dobó Kata új rendezése, az El a kezekkel a papámtól!. Egy nagy klasszikus új feldolgozásban tér vissza, Steven Spielberg álmodta újra vászonra Bernstein West Side Story című musicaljét.

Bordó Sárkány lemezbemutató koncertet tartanak november 27-én az Árpád Gimnázium kórusának közreműködésével. A középkori világzenét játszó zenekar egy egészen különleges műsorral készül. Az idén tíz éves szentendrei underground zenekar, a Stop, Makarenko, Stop, Mikulás! című műsorát hozza el december 3-án. A Borbély Műhely Vörös Nikivel kiegészülve ad adventi hangulatú koncertet december 7-én, majd január 8-án velük köszöntjük az újévet a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében, az est vendégfellépője Szolnoki Péter lesz.

Ha mindez még nem lenne elég, a programsorozat szervezői nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre is, hiszen december 4-én indul a minden évben elmaradhatatlan, jótékonysági mikulásfutás, városszerte pedig világító adventi kalendárium létrehozására buzdítják a helyieket. 

Elmaradhatatlan program a jótékonysági mikulásfutás  Fotó: Szentendrei Kulturális Központ

A részletes programkínálat hamarosan elérhető a Szentendrei Kulturális Központ honlapján

A szervezők felhívják a látogatók figyelmét, hogy a szájat és orrot eltakaró maszk használata a beltéri rendezvényeken kötelező, a kültéri programokon ajánlott!

Borítókép: Ünnepi pompában tündököl Szentendre belvárosa (Forrás: Szentendrei Kulturális Központ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.