időjárás 18°C Aurél 2022. október 5.
logo

Alkotóház épül Salföldön, a Balaton-felvidék egyik ékkövén

Magyar Nemzet
2022.01.14. 19:30 2022.01.15. 01:24
Alkotóház épül Salföldön, a Balaton-felvidék egyik ékkövén

Az utóbbi évek egyik legnagyobb Káli-medencei beruházása veszi kezdetét a jövő héten Salföldön. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 (EKF 2023) projekt támogatásával épülő alkotó- és rendezvényházat tervek szerint már idén birtokukba vehetik a művészek és a látogatók – tájékoztatta lapunkat a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány.

Mint írják a salföldi egyházközség területén lévő egykori iskola átalakításával többek között kiállítóterem, fedett színpad, étterem és szolgálati lakások jönnek létre.

Az ingatlan építtetője, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány alapítója, Csúri Ákos elmondta, hogy az alapítvány a területre haszonélvezeti jogot kapott harminc évre az egyházközségtől a beruházás megvalósításáért és a működtetésért cserébe.

Navracsics Tibor, az EKF 2023 kormánybiztosa emlékeztetett, hogy célegyenesébe érkezett a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt, hiszen Újvidéken pont tegnap volt a 2022-es EKF-program megnyitója, így szemmel látható közelségbe került az egyéves program. A kormánybiztos elmondta, hogy a pályázatnál nem Veszprémben, hanem régióban gondolkodtak és a térség hagyományainak bemutatását és a térség újjászületését tűzték ki célul. Navracsics Tibor szerint kifejezetten szükség van ilyen beruházásokra, hiszen a cél a hagyományokhoz illeszkedő programok és fejlesztések támogatása, melyek

kinyitják a térséget Európa felé,

az itt élő közösségek pedig erősödnek a beruházás által.

Mivel Salföld a Balaton-felvidék egyik ékköve, ahol az ott lakók ápolják és védik a hagyományokat, csakis egy tájazonos, közösségazonos beruházás jöhetett szóba.

Epres Róbert, az épület tervezője kiemelte, hogy a volt katolikus iskolát alakítják át alkotóházzá, melynek keretében a település új, száz négyzetméteres melegkonyhás kiszolgálóhelyiséggel is gazdagodik. Ezenkívül kiállítóteret, vizesblokkot és egy fedett színpadot is építenek. A négy épületet kerengőszerűen pergolával fogják összekötni. A tervezéskor fontos szempont volt, hogy az épület ne lógjon ki a településképből, hanem hozza annak falusias jellegét. Az alkotóház tetőterében négy pihenőszobát alakítanak ki. A mintegy 3300 négyzetméteres területen csaknem 600 négyzetméternyi hasznos területet vehetnek majd birtokba a művészek, valamint a rendezvények látogatói.

Az épületek bontása már jövő héten elkezdődik, a műszaki átadás tervek szerint 2022. október 31-én lesz.

Borítókép: A beruházás kezdetét sajtótájékoztatón jelentették be (Fotó: Káli Kövek Közhasznú Alapítvány)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.