A PIM új közösségi terei a magyar kulturális örökség szolgálatában

Megújulnak a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállító- és közönségforgalmi terei, a kertet összenyitjuk a Károlyi-kerttel, így a legnagyobb magyar költőnk kétszázadik születésnapját méltó módon ünnepelhetjük meg – mondta Demeter Szilárd, az intézmény főigazgatója a ma tartott sajtótájékoztatón, ahol látványterveken keresztül ismertették a múzeum átalakítását. Mint elhangzott, a tervek szerint 2023 januárjában, Petőfi Sándor születésnapján nyílik meg a klasszicista épület.

Lengyel Emese-Petrovics Gabriella
2022. 03. 21. 17:25
null
20220321 budapest pim uj terek kavehaz tervek sajtaj havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) az elmúlt két évtizedben a hazai közgyűjtemények között mindig élen járt innovatív, kreatív megoldásaival, látogatóbarát szolgáltatások megvalósításával. Annak érdekében, hogy az országos múzeumnak otthont adó Károlyi-palota megfelelő színvonalon láthassa el feladatait – különös tekintettel a közelgő Petőfi Sándor-emlékévre – szükségessé vált az épület megújítása.

– A Károlyi-palota nem múzeumnak épült, így eleve nehéz benne muzeológiai jellegű tevékenységet végezni, ráadásul úgy, hogy a kultúrafogyasztási szokásaink is folyamatosan változnak. A legutóbb megnyitott nagyobb kiállítóhely, a Magyar Zene Háza mutatja azt, hogy körülbelül hol tart 2022-ben a muzeológia. 

Hogyan kell újszerűen átadni azt az információt, azt a tudást, amelynek birtokában vagyunk a közgyűjteményekben – foglalta össze Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója, hogy miért is szükséges a terek újragondolása. Hozzátette: 

megújulnak a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállító- és közönségforgalmi terei, valamint a Petőfi állandó kiállításunk is. Régi vágyam is megvalósul azáltal, hogy össze tudjuk nyitni végre a Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palota udvarát a Károlyi-kerttel.

A Múzeum körút–Károlyi-kert–Egyetem tér útvonalán szabadon átjárhatunk. Így a belváros rendkívül vonzó részévé válik a rekonstrukción átesett kert, amely nagyobb zöld felülettel szabadtéri programoknak, kültéri kiállításoknak is helyet ad majd. A kert kialakításánál a tervezők egyrészt egy modern kori igénynek szerettek volna megfelelni, ami nem más, mint a múzeum kifelé nyitása és a kert bevonása az intézmény életébe, másrészt fontosnak tartották a PIM és a Károlyi-kert közös történelmének ápolását. Az új terek anyagban és színben is hűek maradnak majd a klasszicista homlokzathoz. A tervek szerint a főbejárat két oldalán kisebb olvasói tereket alakítanak ki. – A Petőfi-szobrot áthelyezzük a park másik végére, ami így egy intimebb helyre kerül. A vadgesztenyesor megmarad, a zöldfelületek növekednek és négy évszakos növényekkel gazdagodnak – emelte ki Remeczki Rita tájépítész.

 

Emellett 

a belső udvarra pezsgő közösségi teret terveznek. A helyszín már önmagában is alkalmas erre a célra, és az onnan nyíló étterem és kávéház csak erősíti ezt a funkciót. Így az épület és a kert összenyitásának nyomán egy új tér jön létre, melyhez a múzeum a saját tartalmaival járul hozzá, kulturális és szórakozási lehetőséget biztosítva a látogatóknak.

A fejlesztés vezérfonala, hogy az intézmény – ahol ez lehetséges – egyszerre hangsúlyozza a befogadó épület műemlék jellegéből fakadó vonzerejét és egyediségét, illetve a mai technológiai megoldásokkal létrehozott múzeumi szolgáltatás korszerűségét, így biztosítva egyidejűleg az élményszerű, ám a múlt értékeit tisztelő összbenyomást. 

Középen Demeter Szilárd  Fotó: Havran Zoltán

Mindezen fejlesztések hozzájárulnak a PIM látogatottságának növeléséhez, méltóvá teszik a múzeumot kiemelt szerepéhez a Petőfi Bicentenárium időszakában. Demeter Szilárd hangsúlyozta, hogy a bicentenárium égisze alatt nemcsak a Károlyi-palota újul meg, hanem az NKA két ideiglenes kollégiumának támogatásával több mint ötven vidéki múzeum jut forráshoz. Az emlékévhez kapcsolódóan különleges programok várják az érdeklődőket.

A kormány a kiemelt projektként kezelt felfújásra 1,8 milliárd forintot biztosított. 

Az előzetes tervek alapján az újonnan kialakított többfunkciós tereket Petőfi Sándor születésnapján vehetik birtokba a látogatók.

Borítókép: Megkezdődtek a munkálatok a PIM kertjében (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.